blank

Predstavnici Evropske unije /EU/ danas  su Domu zdravlјa uručili  savremeni ultrazvučni aparat vrijednosti oko 37.000 KM, a čije će usluge moći koristiti svi stanovnici opštine Šamac.

Zahvalјujući se delegaciji  EU načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević izjavio je novinarima da je današnja donacija rezultat  uspješne kontinuirane saradnje  između Doma zdravlјa, Opštinske uprave i Evropske unije u BiH.

blank

„EU u BiH   bila je prisutna na opštini Šamac od 2014 godine u vrijeme poplava i svojim značajnim donacijama pomagala stanovništvu opštine Šamac,“kaže Milićević dodajući da je siguran da će novi ultrazvučni aparat  značajno pobolјšati kvalitet usluga Doma zdravlјa.
Direktor Doma zdravlјa Šamac Jovan Živković  ističe da su imali ultrazvučni aparat  starije generacije  koji je bio vrlo često   tehnički neispravan , a troškovi su bili veliki.

„Nažalost u ovo kovid vrijeme kada je bio potreban za dijagnostiku težih stanja  on se pokvario i bili smo prinuđeni da tražimo način da nabavimo novi  ultrazvučni aparat. Obratili smo se između ostalih Ministarstvu zdravlјa RS koje je preko svojih saradnika u ovom slučaju EU i UNDP  našlo  načina da pomogne Domu zdravlјa“, kaže Živković.

blank

Specijalista radiologije  Sanja Petković ističe da je i sama kao  lјekar koji radi na primarnom nivou čekala ovakav aparat, da joj je bilo teško raditi i da je aparat imao lošu rezolucju.

blank

„ Aparat je bio često u  u kvaru, teško se dolazilo i do dijelova  tako da dolaskom ovog aparata mnogo će značiti meni kao dijagnostičaru, a i svim pacijentima koji budu dolazili na ultrazvučnu pregled, jer su  potrebe velike“, kaže Petkovićeva napominjući da je Dom zdravlјa Šamac udalјen 70 kilometara od Bolnice tako da veliki broj pacijenata dolazi kod njih  na pregled.

Svetlana Pavlović

blank