blank

“Krvave martovske zore”, tako se u Brodu kaže za ove dane u martu kada je 1992. godine počelo stradanje srpskog naroda od Hrvatske vojske i paravojnih jedinica, rekao je danas predsjednik Predsjedništva brodske Boračke organizacije Zoran Vidić na obilježavanju 30 godina od ubistava Srba u Mjesnoj zajednici Rit.

blank
Predsjednik Predsjedništva brodske Boračke organizacije Zoran Vidić

Vidić je napomenuo da je Rit jedan od simbola početka stradnja srpskog naroda u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, da je ovaj dan bio samo uvod u nastavak krvavog pira, koji će posebno doći do izražaja 26. marta u Sijekovcu kada je za jedan dan ubijeno devet srpskih civila.

“U Brodu ove dane zovemo `krvave martovske zore`, jer se na današnji dan dogodilo tako kada su u ranim jutarnjim časovima paravojne hrvatsko- muslimanske formacije i Hrvatska vojska izvršile zločin, pobili porodice Martić i Dujanić”, rekao je Vidić.

Tada su, priča Vidić, u jutarnjim časovima, u 4.45 časova, ušli u kafić porodice Martić, izveli ih na ulicu, tadašnja Ulica JNA, natjerali ih da trče prema benzinskoj pumpi, a potom im pucali u leđa i ubili Andriju i Momira i porodicu Dujanić.

On je rekao novinarima da je to jutro ranjena i Momirova supruga Merima.

“Za zločine koji su dogodili se u ovom dijelu Posavine nisu procesuirani zločinci i naredbodavci, osim jednog, Zemira Kovačevića koji je kažnjen za zločin u Sijekovcu. Procesi su u toku, nadamo se, pokušaćemo, borićemo se da zločini budu kažnjeni i istina izađe na vidjelo”, istakao je Vidić.

blank

U Ritu je danas služen parastos za 12 poginulih boraca

Ruži Martić u ratu su ubijeni brat i otac, a svako obilježavanje je teško pogađa. “Sve je teže i teže, niko nije kažnjen. Brata su streljali, a ocu su glavu sasjekli”, kaže Martićeva.

blank

Branku Dujaniću 25. marta u tadašnjoj ulici JNA ubijen je brat Duško.

“Opkolili su tri pravoslavne kuće, minirali su kafić Momira Martića. Pucali su na nas, istjerali nas iz kuća i natjerali da trčimo prema benzinskoj pumpi. Svjestan da će nas ubiti, skrenuo sam desno, a Merima se uhvatila za mene tako da smo nas dvoje preživjeli, a drugi koji su nastavili trčati ulicom su ubijeni”, prisjetio se Dujanić.

blank
Branko Dujanić, polaganje cvijeća
blank
Načelnik Zoran Vidić i saradnici

Vijence ispred spomen-obilježja položile su porodice ubijenih, delegacija Boračke organizacije Brod, načelnik opštine Zoran Vidić sa saradnicima, delegacija Mjesne zajednice Rit, te organizacije koje su proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata i predstavnici političkih partija.

blank

blank

U Sijekovcu će sutra biti obilježeno 30 godina od zločina nad nedužnim srpskim civilima u ovom selu koji su počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH.

blank

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, ubili su 26. marta 1992. godine u Sijekovcu devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja. Najmlađa žrtva svirepog zločina imala je 17, a najstarija 72 godine.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod. 

PN

blank