blank

Нова књига „Билећке анегдотице“ дервентског пјесника и књижевника Савка Пећића Песе, објављена је у издању Српског књижевног клуба „Вихор“ из Дервенте.

Пећић пише о успоменама на служење војног рока у Билећи, као питомац 36. Класе Пјешадијске школе резервних официра ( ПШРО), о стажирању у Прокупљу и Лесковцу.

У књизи је описао и посјету школи у Билећи након 46 година од ослужења војног рока , те о веома дирљивом сусрету са другаром из војске након 50 година који се догодио у Добоју.

blank

Пећић је сачувао мноштво фотографија из времена служења војног рока и времена након тога,  од којих је дио објавио у књизи.

Предговор за књигу написао је књижевник Ненад Симић који пише да Пећићева књига након 50 година од одслужења војног рока свакако су драгоцјен траг и освјежење сјећања онима који су заборавили на вријеме када се са посебном пажњом прилазило организацији испраћаја у војску, одласка у војску, полагања заклетве, првог доласка кући,  прекоманде, одслужења војног рока, и свих других појава и догађаја везаних за војску.

blank
Савко Пећић Песа, насловна страна једне од његових књига

Пећић је до сада објавио14 књига поезије и прозе.

Пећић пише од основне школе, учествовао је 1966. године у оснивању Kњижевног клуба “Вихор”, а прве своје стихове је објавио 1967. године као гимназијалац у “Дервентском листу”.

Објавио је “Дервентске каскаде”, “Животок”, књигу поводом 50 година стваралаштва “Моје причице и записи” и хронолошку монографију о манастиру у Доњој Бишњи “Живи извор духовне воде”.

ПН

blank