blank

U Brodu će u četvrtak 3. marta biti obilježeno 30 godina od agresije vojske Hrvatske na ovu opštinu.

Sa početkom u 11.15 časova biće služen parastos poginulim borcima ispred spomen-obilježja u Brodskom polju jedan kod Osnovne škole “Sveti Sava”, najavljeno je iz Boračke organizacije opštine Brod.

Iz opštinske Boračke organizacije ističu da je 3. mart datum koji je u istoriji Broda upisan kao dan kada su Srbi sa područja tadašnje opštine Bosanski Brod 1992. godine bili izloženi otvorenoj agresiji iz Hrvatske.

“Agresiju su izvršili regularna vojska hrvatske i paravojne oružane formacije iz Hrvatske, potpomognute oružanim paravojnim formacijama Hrvata i muslimana iz Bosanskog Broda, čime je otpočeo rat u BiH”, navode iz Boračke organizacije.

Prvi napad na Brod počeo je pored magistralnog puta Brod-Derventa, tačnije u Stadionskoj ulici, kada su hrvatske vojne snage, u saradnji sa 108. brigadom Zbora narodne garde, zauzele centar grada.

blank

Istog dana u večernjim časovima ranjen je tadašnji predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Brod Mihajlo Sremac.

Napad na opštinu Brod 3. marta bio je samo uvod za najstrašnije i najsvirepije zločine koji su se tog mjeseca desili na području ove opštine.

Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan, 26. marta, dogodio se pokolj u Sijekovcu.

Pripadnici regularne vojske Hrvatske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, 26. marta 1992. godine u Sijekovcu su ubili devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine. Tokom 1992. godine u Sijekovcu je ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.

Obilježavanje u znak sjećanja i otimanja od zaborava istine o stradanju srpskog naroda organizuje opština Brod, Boračka organizacija Brod i Mjesni odbor Boračke organizacije Brodspo polje jedan.  

 

blank