blank

Mанифестација у Шамцу “Зимска чаролија на ушћу” завршена је синоћ “Божићним гастро сусретима” током којих су за посјетиоце припремљена разна традиционална посна јела.

На градском тргу посјетиоци су могли да пробају колачиће, пите, уштипке, рибу и друга посна јела која су припремиле чланови Удружења жена “Шамац”, “Кола српских сестара”, Удружења “Иванин златни вез” и других удружења наше општине.

Чланови Удружења “Посавина” кували су фиш паприкаш са неколико врста риба за 150 грађана.

blank

“Божићни гастро сусрети” организовани су први пут у оквиру зимске традиционалне манифестације “Зимска чаролија на Ушћу”, која је почела 24. децембра. Све посјетиоце је забављао оркестар тамбураша “Први брак” из Сремске Митровице.

Директор “Центра за културу” Миланка Благојевић рекла је да је циљ “Божићних гастро сусрета” да заједно са грађанима дочекају и  прославе православни Божић.

Она је додала да су током осам дана програма “Зимска чаролија на ушћу” имали разноврсан програм, у коме су грађани уживали, а гдје је учествовало преко 400 учесника.

blank

“Имали смо двије рок вечери, разне програме у којима је учествовало више од 400 ученика, хор “Херувими”, “Принцес клуб” и други. Обиљежили смо Дјечију нову годину, дочекали међународну Нову годину, уз ватромет”, навела је Благојевићева.

blank

Организатор ове манифестације је Општинска управа Шамац и шамачки “Центар за културу”.

Манифестација “Зимска чаролија на ушћу” дио је пројекта “Сјеверна капија”.
Имплементација пројекта „Сјеверна капија“ доприњеће одрживом развоју  општине Шамац. Његова укупна вриједност је 187.000 евра, од чега су Европска унија и Влада Савезне Републике Њемачке обезбиједиле 150.000 евра бесповратних средстава, а остало је учешће општине Шамац. Пројекат се реализује у оквиру ширег пројекта EU4BusinessRecovery, а за циљ има подршку и ублажавање посљедица  изазваних пандемијом Ковид-19. EU4BusinessRecovery је вриједан 13,7 милиона евра, а заједнички га финансирају Европска унија (13 милиона евра) и Савезна Република Њемачка (700 хиљада евра). Имплементирају га ГИЗ, ИЛО и УНДП.

blank

За више информација о пројекту „Сјеверна капија“, молимо контактирајте:
Велимир Андрић, Координатор пројекта, (Општина Шамац)
Тел: 054/620-260
Email: velimir.andric@opstinasamac.org

blank