blank

Dan Republike i 31 godina postojanja Republike Srpske obilježeni su na Trgu patrijarha Pavla u Brodu.

Tim povodom ispred centralnog spomen-obilježja poginulim borcima Vojske Republike Srpske položeni vijenci i cvijeće, a izveden je i prigodan program o temi Dana Republike.

Vijenci su položeni i kod spomen spomen-biste generalu Slavku Lisici, nakon čega je upriličen i prijem u prostorijama Boračke organizacije.

blank

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije Brod Radoslav Kokić rekao je da je Republika Srpska garant mira, a da se Brod početkom rata našao prvi na udaru neprijateljskih snaga.

“Prvi smo osjetili nesreću raspada biše države i progon sa ovih prostora. Bogu hvala, zahvaljujući Vojsci Republike Srpske, pokojnom generalu Slavku Lisici Brod je oslobođen i od tada je nastala sloboda”, rekao je Kokić.

On je u ime Boračke organizacije svim građanima Broda i Republike Srpske čestitao Dan Republike, uz nadu i želje da se slavi još dugo godina u miru i zdravlju.

blank

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić istakao je da je 9. januar jedan od najznačajnih datuma za Brođane i sve građane Republike Srpske.

“Republika Srpska je bila osporavana kao i srpska istorija, ali to ne umanjuje činjenicu da smo mi ponosni i na srpsku istoriju i Republiku Srpsku. Uopšte ne sumnjam da ćemo se i dalje okupljati i proslavljati rođendane Republike Srpske. Proslavljamo u miru, skromno, u duhu božićne atmosfere i nadama se da ćemo i dalje tako raditi”, rekao je Vidić i svima čestitao Dan Republike Srpske.

blank

blank

blank

Vijence i cvijeće položili su članovi porodica poginulih boraca, načelnik opštine, delegacija Boračke organizacije opštine Brod.

Program obilježavanja Dana Republike organizovali su opština Brod i opštinska Boračka organizacija.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstitutivni status. 

Nenad Simić/ Posavske novosti 

blank