blank

Одборници Скупштине општине Брод на данас одржаној 22. редовној сједници усвојили су буџет општине за 2023. годину у износу 12.780.700 КМ.

Начелник општине Брод Зоран Видић рекао је да ће идућа година бити изазовна, што је видљиво и из буџета за наредну годину јер, како је истакао, талас поскупљења се рефлектовао на буџет и буџетске кориснике.

Упркос томе, Видић је изнио очекивање да ће се буџетска равнотежа успјети одржати.

-Буџет од 12.780.700 КМ је поприлично амбициозан, али сматрам да се преданим радом може остварити. Важно је да се настави континуирана подршка привреди, пољопривредним произвођачима и социјалним категоријама-, истакао је Видић.

Он је додао да ће у наредној години настојати одржати финансијску стабилност.

-На жалост нема довољно средстава за све пројекте које смо замислили, али се надамо ће кандидатски статус БиХ омогућити нове изворе финансирања из средстава Европске уније. За важније пројекте мораћемо ићи на кредитна задужења-, рекао је Видић, узимајући као примјер реконструкцију система јавне расвјете неопходну због поскупљења електричне енергије. 

Видић је истакао да ће се у буџету наћи средстава за путну инфраструктуру и асфалтирање у мјесним заједницама гдје то изостало у протекле двије године.

blank

Клуб одборника опозиционог СНСД није подржао овај документ јер сматрају да буџетска средства нису адекватно распоређена.

-Имамо повећање прихода на позицијама индиректних пореза и појединих накнада и такси за око 500.000 КМ у односу на прошлу годину, а која су усмјерена у јавну потрошњу. Највећа замјерка се односи на дневнице и службена путовања гдје су процентуално највећа повећања-, рекао је Боро Радовановић, шеф клуба одборника СНСД-а.

Замјерке је изниозбог тога што нису повећана буџетска средства за субвенције у пољопривреди, за запошљавање и преквалификацију радника, те због повећања броја запослених чија се плате исплаћују из општинског буџета.

Предсједник СО Александар Крушкоњић је истакао да се ради о најважнијем документу за локалну заједницу за идућу годину, те да се јавним средствима располаже на транспарентан начин.

-Буџетом нису предвиђена повећања обавеза по основу пореза на непокретности, комуналних накнада, јер у ово вријеме енормних поскупљења не желимо додатно оптеретити наше грађане -, рекао је Крушкоњић.

Одборници су усвојили и Одлуку о утврђивању пореске стопе за опорезивање непокретности, која је остала на прошлогодишњем нивоу и износи  0,18 одсто, а за објекте у којима се непосредно обавља производна дјелатност задржана је 0,08 одсто.

У наставку засједања усвојен је програм рада Скупштине општине Брод за 2023. годину, затим Програм комуналних дјелатности општине Брод за идућу годину, а зелено свјетло одборника добили су и приједлози одлука о давању сагласности на Програме рада и финансијске планове Јавних установа  „Туристичка организација општине Брод“, и „Центар за социјални рад“ за 2023. годину, као и Одлука о критеријумима, условима и начину финансирања у области спорта и физичке културе на подручју општине Брод.

Д.И. /Радио Брод 

blank