blank

Представници Српског књижевног клуба „Вихор“ из Дервенте учествовали су на манифестацији “Матица дијаспора”, која је по 13 пут одржана протеклог викенда у Сомбору, у организацији Завичајног удружења Срба”Коријени” Сомбор.

У програму манифестације активнос у учествовали предсједник Клуба Ненад Симић и предсједник Управног одбора Клуба Милорад Мишо Ђурђевић.

blank
Симић и Ђурђевић на сусретима у Сомбору

Манифестација је одржана уз учешће и других пјесника из Републике Српске, Србије, Хрватске, Њемачке, Македоније, Црне Горе, Швајцарске.

Првог дана сусрета оджане су промоције књига које су објављене у периоду између два сусрета у Српској читаоници „Лаза Костић“ Сомбор, гдје су представљена издања „Вихора“: сликовница Милорада Ђурђевића „Зеко“ и  роман „Замисли да је она/он на твоме мјесту”, књига Ненада Симића „Укоричене године“, зборник пјесника „Покровско пјесничко саборовање“ приређивача Ненада Симића, као и заједнички зборник учесника манифестације Илиндански пјеснички сусрети „Прљача“.

blank
Заједничка фотографија пјесника учесника

Ђурђевић је говорио и на округлом столу „Перспективе културног, образовног и духовног чувања идентитета Српског народа, брже, боље и веће повезивање Српских удружења, клубова и заједница у земљи, окружењу и дијаспори“, које је одржано другог дана сусрета.

blank
Ђурђевић у обраћању учесницима

Вихораши су наступили и током представљања пјесника на заједничкој пјесничкој вечери у просторија Српске читаонице у Сомбору, те присуствовали отварању и представљању изложбе  “Русија, најљепша земља свијета”, која је организована у сарадњи са Центром руског географског друштва у Србији.

На сусретима у Сомбору учествовали су пјесници Марко Ружичић из Вукосавља, Илија Павловић из Шамца, Горан Вуковић из Прњавора, Јелена Шкрбић из Брода, а из Добоја Жељка Игњатић, Биљана Добриловић и Стојанка Манојловић. 

Одржана је и промоција књиге књижевнице Љиљане Браловић из Горњег Милановца и књижевнице Јелене Глишић из Бања Луке. 

Учесници округлог стола били су и  Душко Ћутило, директор Покрајинског фонда за избегла, расељена лица и сарадњу са Србима у региону и Миодраг Линта, народни посланик, који су имали уводно излагање.

Завичајно удружење Срба “Коријени” је основано 2008. године као Удружење грађана, а основни програмски циљеви су чување традиције, обичаја, језика и писама народа српског – ћириличног писма. 

Посавске новости  

 

blank