blank

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије данас је у саборном храму у Броду служио свету литургију и освештао живопис, крунисање великог посла – завршетак изградње храма Покров Пресвете Богородице у Броду.

„Драго ми је да смо данас у Броду поводом освећења живописа овога светога храма. Смисао живописање храмова у православљу огледа се у томе да се угледамо на те људе које смо насликали, њихове животе, житије, јер су они у своме животу испунили Христово јеванђеље. Зато их Црква слика високо да буду светила вјеницима, нашем народу и показују пут којим ходити и како живјети да би задобили живот вјечни“ рекао је у бесједи Фотије.

blank

Он каже да је у земаљском смислу много великих заслужних људи, али да се у црквама осликавају ликови оних охристовљених, који  су достигли највиши степен који човјек може достићи на земљи, а то је да се постане једно са Богом.

„У разним облицима живота много је великих људи, али светих је мало. Велики старац Пајсије Светогорац је говорио да је великих људи у свим филозофијама и религијама, али да само православље рађа светитеље. Зато морамо бити смирено-поносни што смо православни. Наша црква и у данашње вријеме рађа светитеље“ , додао је Фотије.

blank

Он  је истакао да црква позива на оно најважније – спасење душе и задобијање вјечног живота.

„Све дуго је лијепо, али је мање од тога. Бити вјерник, хришћанин, подразумјева подвиг, труд, подразумјева хођење на гору високу коју је Бог дао у заповјед Мојсију на Синају“, поручио је владика Фотије.

Све до 1992. године храм Покрова Пресвете Богородице у Броду, изграђен 1894., био је мјесто сабрања вјерног народа овог краја, када је до темеља сравњен са земљом у протеклом рату.

blank

Старјешина храма, протојереј-ставрофор Жељко Теофиловић, подсјетио је да је 1999. године на мјесту срушене цркве почела изградња нове богомоље.

„Дао је Бог снаге да се крене са изградњом новог храма Покрова Пресвете Богородице која је уз велики труд и залагање вјерног народа и свештенства трајала до 2009. године када је новоизграђени храм, у великом литургијском сабрању, освештао владика Василије“, подсјетио је Теофиловић, додајући да је потом настављено унутрашње уређење изградњом иконостаса и живописањем.

blank

„Фрескописање унутрашњих зидова, површине веће од 2.000 метара квадратних, започето је у септембру 2012. године. Након деценије, уз велику љубав и жртву нашег народа, успјели смо завршити и то велико богоугодно дјело што након освећења храма 2009. године, представља велику радост и свечан чин“, поручио је Теофиловић, те се захвалио свим добротворима и приложницима који су помогли реализацију богоугодног дјела.

Теофиловић је напоменуо да је садашњи иконостас, какав се не може наћи на овим просторима, дар браће Грка на челу са митрополитом Јаковосом.

Начелник општине Брод Зоран Видић, истакао је да је ово празник за Брод, те додао да народ бродског краја никада није одустао од вјере и свог храма, чијој је изградњи с великом љубављу доприносио.

„Пресрећан сам. Након 30 година од рушења храма, фрескописање и посјета владике Фотија представљају завршетак великог посла. Срећни смо што смо заједно са народом и пријатељима из других локалних заједница завршили велики посао“, изјавио је начелник Видић.

blank
Начелник Видић преузима одликовање, Фото: Ненад Симић

По завршетку литургије епископ Фотије одликовао је начелника Брода Зорана Видића орденом Св. Краља Драгутина -Преподобног Теоктиста за оданост цркви и несебичну хришћанску љубав, труд и жртву исказану приликом живописања храма.

blank

Исто одликовање додијељено је Бори Ђекићу из Брода, предсједнику Црквено-општинског управног одбора.

blank

blank

blank

blank

Архијерејским похвалницама, за несебичну љубав и труд током живописања, одликовани су градоначелник Бања Луке Драшко Станивуковић, Брођанин Митар Марјановић, Лука Гаврановић из Брода и Павле Остојић, фрескписцу из Кикинде.

Кум живописа био је Брођанин Миро Јукић са породицом, којем је такође урученио признање. 

blank

blank

Захвалнице Црквене општине Брод, у Светосавском дому, уручио је свешетник Жељко Теофиловић и то:  градоначелнику Бања Луке Драшку Станивуковићу, општини Брод,  и  другим заслужним појединцима који су били присутни на свечаности, а захвалнице ће добити и општине Теслић, Модрича, Источна Илиџа, који су такође помогли да фрескописање буде завршено, а који из оправданих разлога нису присуствовали данашњем радосном чину. 

Посавске новости/Ненад Симић

blank