blank

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije osveštao je danas temelje Svetosavskog doma, koji će upotpuniti kompleks Stare crkve u Srpskoj varoši u Derventi, gdje su već, pored hrama, izgrađeni zvonik i mrtvačnica sa palionicom svijeća.

blank

U besjedi vladika Fotije je istakao da je lijepo kada se gradi i zida i kada niču svetinje, parohijski i svetosavski domovi, gdje će se okupljati vjerni narod.

“Zahvaljujem svima koji su pomogli da se ovaj objekat završi do ovoga stepena, da se postave temelji koje smo osveštali i blagoslovili dalju gradnju ovog objekta. Treba nam vaša ljubav, pomoć i briga da se uskoro i završi”, rekao je episkop Fotije.

On je naveo da se u svetosavskim domovima ljudi sabiru kada su slave, krštenja, kada se svako dobro djelo i radost u narodu proslavlja u slavu Božiju i u međusobnoj bratskoj proslavi i ljubavi.

“To će, ako Bog da, biti i u ovom svetosavskom domu, blagoslovenom za naša sabiranje i čuvanje u pravoslavnoj vjeri našoj”, poručio je vladika Fotije.

blank

Kumovi temelja Svetosavskog doma bili su Miroslav, Tanja, Monika i Aleksa Mikerević.

Jerej LJubiša Nović odlikovan je dostojanstvom protonamjesnika za pokazanu svešteničko-pastirsku revnost u služenju.

“Ovaj dom će služiti na korist našem narodu. Nastavak gradnje očekujemo već sljedeće sedmice, imamo nekog materijala obećanog za zidanje do prve ploče. Nisam znao za unapređenje i da će se dogoditi danas. Kada neko prepozna rad i trud, i od kolega koje su predložile velika je čast, radost i obaveza”, rekao je protonamjesnik Nović.

blank

Svetosavski dom biće kapaciteta od 150 do 200 mjesta za sjedenje i služiće za razne prilike.

Staru crkvu koja datira iz 1855. godine na Spasovdan 1992. godine srušili su do temelja pripadnici HVO-a i takozvane Armije RBiH.

NJena obnova počela je u decembru 2017. godine, a osveštana je 2020. godine. Istovjetni hram, ali manjih dimenzija, posvećen je Blagovijestima i ponovo okuplja vjerni narod Dervente.

Posavske novosti 

blank