blank

У Дервенти је молитвеним поменом испред спомен- обиљежја за 608 погинулих бораца Војске Републике Српске, полагањем вијенаца и Свечаним пријемом обиљежено је 30 година постојања Српске и Дан Републике.

blank

Градоначелник Милорад Симић рекао је да се Дервента, као и све локалне заједнице у Српској весели 30. рођендану Републике, те нагласио да борба мора бити јединствена, а циљ насушна Република Српска.

blank

“Ми преостали живи борили смо се да урадимо што је могуће више, јер тако можемо узвратити свима који су унијели своје животе у Републику Српску. Нека је жива и здрава и нека дуго траје, а ми сви да учинимо што је више могуће да нам народ буде срећан, безбједан и заједно да живимо са људима друге вјероисповијести и националности”, истакао је Симић.

blank

Генерал у пензији Љубомир Обрадовић рекао је да Дервента почетком 1992. година била у тешкој позицији.

“Имали смо ХВО, Армију БиХ и регуларне формације Војске Хрватске које су прешли на ове просторе из Хрватске. Имали смо јаког противника и непријатеља, али смо сваким даном јачали и боље се организовали и успјели смо да се очувамо на овим просторима, те да истјерамо Хрватску војску са простора БиХ”, рекао је Обрадовић новинарима.

Он је оцијенио да су 1992. године израз и тежња српског народа били да се, поучен искуством из Другог свјетског рата, у несигурним временима заштити колективном борбом.

blank

“Све вријеме постојања Републике Српске ми смо у сталној борби и отпору према онима који агресивно наступају и покушавају да измијене и Дејтонски мировни споразум и што смо тим споразумом добили као народ и ентитет Република Српска”, навео је Обрадовић.

Предсједник градске Борачке организације Чедо Вујичић подсјетио је да је у Републици Српској погинуло 23.000 српских бораца, а из Дервенте 608, те нагласио да се, због њих и њихове жртве, због потомака, мора чувати Република Српска и чинити све да би опстала, преживјела и развијала.

“Свака од тих 30 година била је врло изазовна и тешка за становнике Републике Српске. Највећи изазови били су током четворогодишњег рата за очување и опстанак Српске, а која је доживјела међународну валоризацију у мировном споразуму”, рекао је Вујичић новинарима.

У просторијама Центра за културу организован је свечани пријем за бројне званице.

Вијенце испред спомен-обиљежја положио је градоначелник Дервенте Милорад Симић, предсједник Градске скупштине Мирко Земуновић, делегација градске Борачке организације, организације и удружења проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата, делегација Полицијске станице, те представници политичких партија.

Од 18.00 часова услиједиће поклон-концерт града грађанима Дервенте на Тргу ослобођења на којем ће наступити Дејан Матић и група “Деминутив”.

ПН

 

blank