blank

Двадесети Међународни илиндански пјеснички сусрети „Прљача 2021“ одржаће се у суботу 7. Августа у Дервенти, на којима ће учествовати пјесници из Републике Српске, Федерације БиХ,  Црне Горе, Србије, Словеније и Њемачке.

Организатор сусрета и манифестације „Прљача“ је  Српски књижевни клуб „Вихор“ Дервента, уз покровитељство града Дервенте, градоначелника Милорада Симића.

blank

“На манифестацији ће бити обављена промоција заједничког зборника који садржи све пјесме које су на наградни конкурс доставили пјесници из многих држава. Учешће на манифестацији и објава радова у зборнику се не плаћа“, потврдили су из „Вихор-а“.

Организатори су припремили пригодне награде за побједнике по категоријама наградног конкурса, а сви учеснци манифестације добијају на поклон зборник радова, пригодне захвалнице и друге поклоне.

Манифестација прелази оквире локалног карактера 

Предсједник СКК “Вихор” Дервента Ненад Симић истиче да је значај манифестације вишеструк и прелази оквире локалног карактера, а осим промоције у области културе значајан је допринос и промоцији туристичких потенцијала града.

“На манифестацију долазе пјесници из многих крајева и након боравка на ријеци Укрини, обиласка града враћају се поново и у вријеме када се не одржава манифестација Прљача, чиме смо допринјели промоцији града Дервента“, каже Симић.

Према његовим ријечима и у најтеже вријеме, као што је било прошле године за вријеме мјера забране и ограничења у вези ширења вируса корона одржана је традиција .

“Манифестације није прекинута 2020. године  и испоштоване су све превентивне мјере које су прописале надлежне институције. Број учесника је био смањен, али порука коју шаљемо организацијом сусрета није ништа мања“, додаје Симић.

Идејни и стварни утемељивачи Сусрета су Савко Пећић Песа, Славко Покрајац и Милорад Мишо Ђурђевић, а значајан допринос постојању манифестације кроз године одржавања дали су чланови Вихор-а, сви пјесници учесници кроз наградне конкурсе и слање пјесма за објаву у зборнику.

blank

Жири за избор најљепше пјесме о љепотама вода је радио у саставу :  проф. Санела Станковић предсједник, проф. Далиборка Малешевић члан, писац и новинар Савко Пећић Песа члан.

Награђни и похваљени пјесници 

Из Клуба је раније саопштено да је Цвијетин Баја Лобожински из Новог Сада са пјесмом “На обали реке” побједник наградног конкурса за избор најбоље пјесме посвећене љепотама вода, а поводом 20. Међународних илинданских пјесничких сусрета “Прљача 2021”.

На наградни конкурс  стигло је  87 радова из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Словеније, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Бугарске, Њемачке и Швајцарске.

Побједник у категорији шаљива пјесма је Гордана Илић из Добоја  са пјесмом “Уловио сам сома једног ”, а у категорији “Укрински цвијет” Слава Станојевић из Теслића са пјесмом “Љубавни плес Укринског цвијета ”.

blank

Заједнички зборник који нема цијену

Похваљене су пјесме Раде Јањушић из Добоја, Миреле Гаврановић из Челинца, Александре Мракић из Градишке, Вере Kоропкин Ратковац, Евите Бојковац и Милорада Мише Ђурђевића из Дервенте.

Српски књижевни клуб “Вихор” захваљује се свима који су на било који начин помогли одржавање манифестације, као и већем броју републичких медија, и порталима са подручја града Дервента,  који су посветили значајан простор у најави манифестације.

Посавске новости 

 

blank