blank

За Брођанку Татјану Пиваш посао заваривача је као и сваки други, занимљив оном ко воли да ствара радећи са машинама, изазован, није физички напоран и још мање, како каже, резервисан само за мушкарце.

Овако причу о свом будућем послу заваривача почиње двадесеттрогодишња Татјана Пиваш, док мирном руком у заваривачком одијелу, са специјалним рукавицама и маском на глави усавршава заваривање цијеви у фирми ”ДМ Монтажа”.

Иако је по занимању туристички техничар, одувијек ју је више привлачио рад са машинама.

-Завршила сам средњу школу, смјер туристички техничар. Истина тај позив ме није превише привлачио, а с друге стране, пронаћи посао у области туризма у нашој општини је готово немогуће. Одувијек сам вољела радити са машинама, и размишљајући о будућем послу, двоумила сам се између возача камиона и заваривача. Посао са апаратом за варење у руци је превагнуо. У почетку сам мислила да ће бити тешко, да ми неће ићи од руке. Али није тако. Зиста није тешко, није ово физички напоран посао, а ту су и колеге које радо прискоче у помоћ кад затреба-, са осмјехом прича Татјана.

blank

Предрасуда и ситуација да јој кажу, тешко је, није то посао за дјевојку, је било али се није много освртала. Каже да разумије таква размишљања, јер нема много дјевојака-заваривача.

-Породица, па и пријатељи били су изненађени одлуком да изаберем баш овај позив али ми пружају свесрдну подршку. Све је почело када сам са оцем дошла у ”ДМ Монтажу” гдје су на моју радост прихватили да код њих прођем обуку за заваривача и будем дио тима ове успјешне фирме. Заваривач је посао као и сваки други, радећи у овој хали видим да је то потпуно нормална ствар-, прича Пиваш.

Истиче да је посао занимљив, изазован али да мора још доста учити. Додаје да је пут до успјешног заваривача јасно дефинисан.

-Овдје сам одлично прихваћена, сви се труде да ми помогну и изађу у сурет кад год је потребно. Да би успјели, предуслов је да волите овај посао, затим познавање материјала, квалитетна обука, усавршавање у разним поступцима заваривања и то је на неки начин гаранција да ћете бити добар заваривач. Све почиње са упознавањем материјала, заваривањем ситних позиција, хефтањем, а потом корак по корак долазе захтјевнији изазови које треба савладати да би постали добар мајстор свог посла-, прича Татјана.

Пред Татјаном је још дио обуке а након успјешног завршетка очекује је теренски и рад у производним халама.

-Првенствени циљ је да у потпуности усавршим заваривање. Вољела бих остати радити у ”ДМ Монтажи”, јер су ми много пружили, тимски се ради, цијене раднике и пружају прилику за напредовање.

Равноправно стала раме уз раме са колегама.

-Не видим зашто жена не може да ради овај посао. Татјана је доказ за то. Посвећена је учењу вјештина заваривања. Вјерујем да ће успјешно проћи обуку и бити веома добар варилац-, ријечи су Горана Башића, једног од инструктора заваривања у ”ДМ Монтажи.

Сувласник ”ДМ Монтаже” Мика Зечевић, додаје да је на нашим просторима помало необично да припадница љепшег пола ради у металској фирми. Међутим, наводи бројне примјере из иностранства гдје управо жене раде овакве послове.

-Изводећи радове у бројним земљама ЕУ, па и Јужне Африке неријетко сусрећемо да управо жене раде послове заваривача и уопште у металској бранши. Обзиром да поред примарног посла, наша фирма врши и преквалификацију радника у металска занимања, и Татјану смо радо прихватили и она је равноправна са свим другим запосленима у нашој фирми-, изјавио је Зечевић.

Увјерен је да ће Татјана успјешно проћи обуку и бити квалитетан заваривач ”ДМ Монтаже”.

-Ми смо релативно млада фирма у којој је колегијалност, тимски рад као и квалитет изведених радова у врху приоритета. Учинићемо све да се Татјана не осјећа другачије од осталих запослених и вјерујем да ће у будућности она бити дио нашег тима-, казао је Зечевић.

Извор: Општина Брод 

 

blank