blank

Епидемиолошка ситуација на подручју општине Дервента је стабилна, једно лице је позитивно и сви његови контакти биће тестирани, а процјена је да не би требало да дође до ширења заразе, изјавио је командант Штаба за ванредне ситуације Милорад Симић.

blank

“До јутрос није било позитивних случајева и једна жена на клиници у Бањалуци је тестирана и откривено је присуство вируса. Она има и друге проблеме, а одлазила је на дијализу. Чули смо данас од директора дома здравља да ће сви они који су били у контакту са обољелом бити тестирани. Нису то били велики контакти и вјерујемо да неће бити других случајева заразе”, рекао је Симић након данашње сједнице.

Симић, који је начелник општине, истакао је да је кроз здравствени надзор од 15. марта прошло 613 особа.

“У карантину, који је хотел са три звјездице, прошла су 62 лица. Друго је што људи тешко подносе тај облик смјештаја. Имају све што има припада, то су просторије од два до четири кревета са властитим купатилом. Сада је тренутно у карантину 25 лица”, рекао је Симић.

Он је нагласио да фабрике у Дервенти раде, и да је предузеће “Амика” са 300 запослених, почело да ради након кратког прекида.

“Они нису радили јер су имали проблем са набавком материјала и наслоњени су са италијанским тржиштем. Ускоро ће почети са радом и предузеће `Венето`, а вјерујемо од 27. априла и друге самосталне радње које су сада под забраном рада”, додао је Симић.

Према његовим ријечима, од 1. марта до 15. априла на Завод за запошљавање се јавило 68 лица.

“Од њих 68, технолошким вишком је проглашено 38, а за 30 лица су истекли уговори о раду. У истом времену запослена су 63 лица. То је знак да су фабрике примале раднике у вријеме ове ситуације”, рекао је Симић.

blank

Након данас одржане сједнице Штаба за ванредне ситуације достављено је саопштење у којем је наведно: 

На сједници штаба к знању су примљене информације о стању у општинском карантину у Терапијској заједници „Извор“, раду контролних органа по наредбама и закључцима, пристиглој хуманитарној помоћи, те активностима КП „Комуналац“ и ТВЈ Дервента по наредбама и закључцима.

У општинском карантину у Тераписјкој заједници „Извор“ од 29. 03. до 23. 04. 2020. године смјештена 62 лица од којих је до сада 37 лица напустило карантин. Сва лица која су напустила карантин тестирана и негативна су на корона вирус. Просјечна дужина боравка у карантину је од 10 до 12 дана.

Од 1. марта до 23. априла Одјељење за инспекцијске послове (инспектори и Комунална полиција) обавили су 131 контролу поштовања налога за изолацију. У 129 случајева лица су поштовала налоге, док су у два случаја прекршене изречене мјера карантина. Контролишући примјену осталих наредби и закључака обављено је 16 контрола, а у 12 случајева утврђено је да се наредбе и закључци 2 поштују, док су у четири случаја констатовани мањи недостаци који су на лицу мјеста отклоњени.

Најважније донације предвиђене за социјално осјетљиве категорије становништва стигле су од маркета „Ђурић МББ“ (100 прехрамбених пакета), Црвеног крста РС (24 прехрамбена пакета), Предсједника Владе РС и Владе РС у сарадњи са Тропик маркетима (130 прехрамбених пакета), затим Предсједника РС (1824 маске за пензионере), Министарства пољопривреде (184 сјеменска пакета) и фирма „Аксентић“ из Граца (20 прехрамбених пакета). Сва хуманитарна помоћ пристигла у Дервенту је подијељена корисницима.

Такође, забиљежено је и неколико донација заштитне опреме од стране привредних и других субјеката.

КП „Комуналац“ радило на прању и дезинфекцији улица, дезинфекција и организовање рада пијаце у складу са препорукама, дезинфекција 126 заједничких просторија у улазима у објекте колективног становања.

blank

Територијална ватрогасна јединица радила на прању и дезинфекцији улица, тргова и других јавних површина, подршка осталим предузећима, органима и институцијама приликом обављања дезинфекције.

Захтјев једног лица смјештеног у карантин у Тераписјкој заједници „Извор“ за премијештање у кућну изолацију није прихваћен.

Због специфичне ситуације Дому здравља наложено да тестирање тог лица обави у што краћем року, како би се, у случају да налаз буде негативан, створили услови да лице напусти карантин.

У циљу спровођења ванредних мјера за сузбијање ширења корона вируса на територији општине Дервента, у петак, 24. априла 2020. године, у термину забране кретања, од 20,00 до 05,00 часова, биће вршена дезинфекција улица, тргова и јавних површина.

 План дезинфекције улица, тргова и јавних површина израдило је Одјељење за стамбено комуналне послове, а реализоваће га „Комуналац“ ад, Територијална ватрогасна јединица Дервента, предузећа „Еко Босанска Посавина“ доо и БС инжињеринг и пољопривредници Зоран Мишић и Станко Митровић.

Активност ће координирати Одјељење за стамбено комуналне послове а надзор ће вршити Одјељење за инспекцијске послове – овлаштени здравствени инспектор.

Посавске новости

blank