blank

Монографија села Збориште под насловом „Живот и битисање“ за коју је аутору Остоји Марићу требало седам година рада, како би прикупио све податке који су у ову књигу могли да стану,  представљена је Брођанима у петак, 18. новембра.

На промоцији је говорио професор Теодор Трифуновић, човјек који је дао печат готово свакој бродској промоцији књиге и који је и сам аутор монографије села Винска. Говорећи о књизи, као и о самом аутору имао је само ријечи похвале.

-Кад сам издао своју књигу о селу Винска тада сам упознао Остоју и тако смо се спријатељили. Ја сам га подстицао да настави у свом настојању да заврши свој рад и он је то веома озбиљно схватио. Остоја заиста има тај рефлекс, интересовање и љубав према прошлим догађајима, према историји – рекао је Трифуоновић.

blank

 

Присутнима се обратила и Драгана Милинчић, професор српског и италијанског језика и књижевности која је књигу лекторисала, али се како сама каже, кроз дугогодишњу сарадњу са аутором, сродила како са књигом тако и са Збориштем.

blank

Промоцији монографије Зборишта, као рецезент присуствовао је и свештеник Јово Бановић, који је обраћајући се присутнима између осталог рекао да све што постоји, и живот који живимо, почивају на љубави. Тако је и ова књига настала као посвета ауторовој покојној жени Нади.

-Данас када нашом историјом влада низ дезинформација, ова књига је ту да нам низом аргумената и слика које је аутор покупио у свом дугогодишњем раду да нов истински поглед на историју живота цркве и битисања народа на овом простору, рекао је свештеник Бановић и додао да му је данас веома драго што је био у прилици да да свој скроман допринос настанку ове књиге као и да је много тога у процесу настанка књиге сазнао и научио.

О процесу настанка књиге публици је говорио и сам аутор Марић, а он је између осталог рекао да је у ову књигу уложио веома много рада, и стрпљења.

– Село које је до сада само успутно помињано, коначно је добило своју књигу.  Историјски је овјековјечено и зато ми је јако драго. Трудио сам се да поменем што више имена од почетка насељавања ових простора до данашњег дана. Рад је трајао седам година, а скупљајући грађу за ову књигу преостало ми је још много тога па се надам да ћу наставити да пишем – рекао је Марић и додао да му је посебно драго што је своје Збориштане ујединио у једном циљу.

blank

Промоцији књиге Монографија села Збориште  присуствовао је и предсједник СО Брод Александар Крушкоњић и сам Збориштанин, који је честитајући аутору рекао да је књигу   веома емотивно доживио.

В.Г. / Радио Брод 

blank