blank

Поводом тридесете годишњице ослобођења Зборишта,  данас је код спомен обиљежја у порти цркве Успења Пресвете Богородице служен помен за више од 80 бораца Војске Републике Српске погинулих у овом селу 1992, током војне операције ослобођења Брода.

Предсједник Предсједништва Борачке организације општине Брод Зоран Видић, изјавио је да су на овом простору многи борци положили свој живот за слободу српског народа, што говори колико је важна Република Српска.

blank

-На данашњи дан овдје је стигла слобода која је скупо плаћена. Више од 80 бораца из Зборишта, Бања Луке, Лакташа, Добоја, Станара , Теслића, Дервенте, Прњавора, Српца и других мјеста  овдје је положило своје животе за слободу Зборишта, Брода и Републике Српске-, рекао је Видић и навео да је 19 бораца из Зборишта погинуло у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Видић је истакао да је важно његовати колективно сјећање на погинуле хероје, чувати мир и градити Републику Српску.

-Пали борци никада неће бити заборављени, посјећиваћемо мјеста страдања, организовати часове историје и сјећање преносити на млађе генерације како истина о протеклом рату не би пала у заборав-, навео је Видић.

blank

blank

Жарко Васић из Станара,  отац борца који је погинуо 23. јула 1992. године у зборишту, рекао је да је ово прилика да се присјете свих бораца који су дали животе у одбрани Републике Српске.

-На данашњи дан погинули су ми син, брат и зет. Сина сам након девет мјесеци пронашао на гробљу у Броду, а након два мјесеца у Зборишту су ексхумирани брат и зет. Сташно је било, не поновило се. Требамо чувати ово што имамо- поручио је Васић.

Овдје смо да на достојанствен начин одамо почаст погинулим борцима који су животе дали на бранику отаџбине. Њихова имена вјечно ће остати уписана у историју овог мјеста, поручио је предсједник Савјета мјесне заједнице Збориште Радослав Јовановић.

blank

blank

-Окупили смо се у великом броју да одамо почаст и присјетимо се свих погинулих из Зборишта и других крајева Српске који су животе дали за слободу-, рекао је Јовановић и подсјетио да ће вечерас од 20 часова на малом игралишту бити  одиграна меморијална  фудбалска утакмица у знак сјећања на  пале борце.

Помену су, поред породица погинулих бораца, родбине и сабораца, присуствовали предсједник Скупштине општине Брод Александар Крушкоњић, шеф кабинета начелника општине Вања Николић и више делегација и представника организација и удружења из Брода и других крајева Српске.

Д.И./Радио Брод 

blank