blank

 U naselju Bosanski Lužani danas je osveštana spomen-ploča na kojoj su uklesana imena pet poginulih boraca Vojske Republike Srpske /VRS/, pripadnika Krnjinske brigade, koji su učestvovali u borbama na ovom području, a rodom su iz Prnjavora Malog kod Doboja.

Predsjednik Mjesne boračke organizacije Prnjavor Mali Slavko Segdar podsjetio je da je Krnjinska brigada 1992. godine upućena na ovo područje, kada je selo bilo pusto i raseljeno.

blank

“Hrvatsko-muslimanske paravojne jedinice tada su na ovom području počinile etničko čišćenje, jer ovdje nije bilo ni žive mačke. Borba za Koridor života trajala je 42 dana i ova ploča je spomen na naše borce koji su izgubili živote braneći otadžbinu”, izjavio je Segdar novinarima.

Segdar je zahvalio boračkim organizacijama Derventa i Doboj, derventskom “Komunalcu”, kao i Bogdanu i Zoranu Kojiću koji su dali veliki doprinos i zemljište na kojem se spomenik nalazi.

Osveštanju spomen-ploče prisustvovali su i predstavnici Gradske boračke organizacije Derventa, čiji je predsjednik Čedo Vujičić istakao da je ovo spomen-obilježje još jedan dodatak kulturi sjećanja.

“NJime se doprinosi čuvanju od zaborava na one koji su slobodu i opstanak na ovim prostorima platili svojim glavama”, rekao je Vujičić.

blank

Služena je molitva, položeni vijenci i odata pošta poginulim borcima Slavku Radonjiću, Čedi i Marku Starčević, Simi Malbašiću i Goranu Radonjiću, čija se imena nalaze ne spomen-ploči.

Poštu poginulim borcima odali su i njihovi saborci, zamjenik gradonačelnika Dervente Siniša Jeftić i Doboja Slavko Kovačević, predstavnici boračkih organizacija Doboj, Brod i Derventa, mjesne boračke organizacije i mjesne zajednice Kladari, Mjesne boračke organizacije Prnjavor Mali i veterani Petog odreda specijalne policije. 

Posavske novosti 

blank