blank

У ријеци Сави у Броду, Илија Чолак упецао је пирану тешку 500 грама и дугу око 25 центиметара.

Чолак, иначе дугогодишњи спортски риболовац из Брода, 3. септембра, као и безброј пута до тада, дошао је на своје омиљено мјесто код Кајак-кану куба „Премиум“ у нади да ће му се посрећити да улови понеког скобаља, плотицу, деверику, шарана, али је кући однио пирану тешку 500 грама.

blank

-Код „Премиума“ сам окрчио мјесто за пецање, ту крмим и сваки слободан тенутак проводом на том дијелу савске обале. Те суботе на Сави сам био са приком и колегом са којима редовно пецам. Уобичајено, распремио сам прибор, бацио примаму и почео пецати. Тек око 21 час почела је „радити“ бијела риба, а онда сам на штапу осјетио јако трзање. Изузетно борбена риба, снажно се отимала, али смо је успјели убацити у мередов и извући на обалу-, прича Илија, додајући да је остао изненађен несвакидашњим уловом.

blank

Чолак каже да је пирану упецао на малу удицу, а као мамац је користио глисту.

-Знам сваку врсту рибе која обитава у Сави, а овако нешто до сада нисам видио. Одмах смо посумњали да се ради о пирани, прије свега због карактеристичне вилице, зуби. На интернету само нашли да је највјероватније ријеч о врсти пиране која настањује воде Јужне Гвинеје-, прича Чолак.

blank

Чолак је рибу дони кући, заледио и нада се да ће стручњаци који се баве рибљим врстама дати одговоре на питања како је пирана доспјела у Саву, да ли је пријетња за купаче и уопште ријеку.

Д.И.

blank