КАЧМАРЕК СЛАВИ, КАЛАБИ ЦРВЕНА МАЈИЦА

0
297
blank
blank

Члан екипе Мазовја срце Пољске Јакуб Качмарек побједник је 14. издања бициклистичке трке „Београд – Бањалука“. Он је ез већих проблема успио да сачува 18 секунди предности у односу на Романа Маркеза Мартија на посљедњој етапи која је вожена од Дервенте до Бањалуке, па је заслужено отворио побједнички шампањац.

blank

– Врло сам срећан, екипа је одрадила одличан посао и већ послије друге етапе овакав расплет се могао наслутити. Већ за неколико дана је нова трка и много сам мотивисан. Организација је била одлична, све ми се свидјело и све је било на највишем нивоу – рекао је Качмарек који је на трону у Бањалуци наслиједио свог земљака Павела Франчака.

blank

Много разлога за задовољство има и домаћа публика, те репрезентација Србије јер је Бањалучанин Душан Калаба постао најбољи спринтер.

– Пресрећан сам што сам у свом граду направио велики успјех, можда и највећи у историји ове трке неког домаћег бициклисте. Много хвала организатору, али и публици која ме је бодрила, те наравно мојим тимским колегама. Без њих сигурно не бих стигао до мајице, вукли су ме ка циљу у критичним тренуцима – рекао је Калаба.

Плава мајица за најбољег брдског возача припала је Мики Хемингу из екипе Малоја пушбајкерс, док је најбољи млади возач Данил Проницкиј из казахстанске Астане.

Најбољи на посљедњој етапи која је вожена од Дервенте до Бањалуке био је такође Пољак, али члан Востера Силвестер Јанушевски.

blank

Какав су подвиг у ствари направили организатори организацијом овог догађаја у наповољном моменту по спорт говори и друштво које је поздравило бициклисте на циљу. Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, замјеник градоначелника Београда Горан Весић, министар породице омладине и псорта Републике Српске Соња Давидовић, те бројне личности из политичког и спортског миљеа бодрили су момке на уласку у циљ, те одали признање организатору на одлично урађеном послу.

Лијепа слика која је послата из Бањалуке, али и свих градова кроз које је прошао караван заинтересовала је доста градова који су већ истакли кандидатуру да идуће године буду момаћини старта или циља једне од етапа. Начелници Српца и Угљевика, Млађан Драгосављевић и Василије Перић већ су изразили споремност да се додатно укључе у организацију, па није немогуће да трка идуће године буде имала и пет етапа.

Д. Репија 

blank