blank

Pojava Covid-19 virusa značajno je uticala na velike globalne promjene kako načina života tako i poslovnog okruženja u najširem smislu.

Iako je firma “Webo Bosnia” firma iz oblasti autoindustrije, kriza u autoindustriji i manjak posla u polju konstrukcije alata kojim se proizvode dijelovi za automatske mjenjače kao i cjelokupna situacija sa Covid-19 iznjedrila je novu poslovnu ideju.

 

blank

U saradnji sa matičnom firmom “Webo Amtzell” u firmi “Webo Bosnia”, koja ima sjedište u Derventi, došli su na ideju da kreiraju robota sa UV-C zracima namjenjenog za dezinfekciju prostora.

blank

U preduzeću ističu da je naučno dokazano da UV-C zraci uništavaju 99% mikroorganizama (viruse i bakterije). Istraživanja su dokazala da UV-C zraci narušavaju strukturu genetskog materijala Covid-19 i sprečavaju da se čestice virusa repliciraju. Prednost ovakvog načina dezinfekcije je što smanjuje kontaminaciju površina za 99% i ne ostavlja iza sebe materije štešte po ljudsko zdravlje.

Projekt menadžet Katarina Ilić za Posavske novosti kaže da Robot kojeg su razvili se sastoji od pokretne platforme i sistema sa UV-C lampama koje se putem mobilne aplikacije pale i vrše dezinfekciju prostora.

Katarina ilić
Katarina ilić

“Webo Bosnia izrađuje mobilnu platformu, a Webo Amtzell je zadužen za sistem lampi. Primarna namjena mobilne platforme nije samo za dezinfekciju prostora, nego može da se razvije za druge primjene – za transporne robote, automatizovane info sisteme u bankama, marketima i za ostale slične namjene. Naš tim mladih inženjera je uspješno savladao ovaj izazov i napravio u roku od samo 2 mjeseca već drugi prototip mobilne platforme koji omogućava mapiranje prostorija na osnovu čega se robot autonomno kreće. Uz robota je razvijen i kompletan softver za mapiranje, upravljanje i autonomno kretanje kao i mobilna aplikacija za kontrolu na daljinu“, kaže Ilićeva.

Ona dodaje da pred mladim timom i firmom su mnogobrojni izazovi za pripremu serijske proizvodnje koja je planirana početkom decembra.

blank

„Na osnovu dosadašnjih iskustava ne sumnjamo da će naš tim biti na nivou zadatka, te da će se u tom periodu raditi na optimizaciji i testiranju funkcionalnosti mobilne platforme. To podrazumjeva dobijanje brojnih sertifikata iz oblasti zdravstvene zaštite, kako bi se mogao koristiti u zdravstvenim ustanovama, školama, vrtićima, gradskim upravama i svim ostalim poslovnim subjektima“, dodaje Ilićeva.

Ističe da će serijska proizvodnja biti u Republici Srpskoj u halama firme Webo Bosnia u Derventi, što će zahtjevati dodatna ulaganja u liniju proizvodnje, i ističe nadu da će to proizvesti i potrebu za novim radnim mjestima za proizvodnju i asemblažu.

“Sam projekat i asemblaža ovog robota će podrazumjevati i saradnju sa drugim poslovnim subjektima iz Republike Srpske i BiH, što smatramo da će imati pozivitan uticaj na poslovno okruženje na ovim prostorima. Nadamo se da ćemo ovim projektom dokazati i pokazati da su mladi ljudi iz BiH veoma sposobni za razvoj i inovacije, te da bi bilo poželjno da postoji povjerenje drugih stranih i domaćih firmi kao i podrška državnih institucija”, dodaje Ilićeva.

blank

Značaj ovog projekta je već prepoznat od strane lokalnih vlasti, i iz preduzeća  im se zahvaljuji na podršci koju su pružili.

“Smatramo da bi se mnoge stvari mogle razvijati i proizvoditi u BiH a ne uvoziti. Otvoreni smo za svaki vid saradnje, te ovim putem pozivamo sve institucije koje su zainteresovane za saradnju na daljem razvoju ovog projekta da budu slobodni da kontaktiraju našu firmu putem mejla – info@webo.ba“, na kraju razgovora za Posavske novosti kaže Ilićeva.

Nenad Simić/Posavske novosti

 

blank