blank

Генерални директор кинеске компаније „HealthCarе Europe“ која послује у Руми у Србији Cheng  Xiaojun разговарао је са градоначелником Милорадом Симићем о могућностима отварања погона ове компаније у Дервенти.

Био би то први производни објекат ове компаније у Босни и Херцеговини. Дервента је у фокусу њиховог интересовања због повољних услова пословања .

Компанија „HealthCare Europe“ је један од највећих свјетских произвођача  мадраца, надмадраца и јастука од меморијске пјене и има  три производна  погона у Америци, по два у Шпанији, Кини и на Тајланду ,и по један у Словенији и Србији.

blank

Cheng Xiaojun је истакао да би у Дервенти био отворен производни погон,а након двије до три године би почели да отварају и малопродајне објекте.

„Желимо отворити компанију која ће се бавити производњом  и извозом на друга тржишта. Отприлике би на мјесечном нивоу вриједност  извоза била око три до четири милиона евра. На почетку би у погону запослили око стотину радника. План је да након двије до три године отворимо и малопродајне објекте на територији БиХ које имамо и широм Европе“рекао је Xiaojun.

Градоначелник Симић је делегацију кинеске компаније упознао са привредним амбијентом Дервенте те изразио задовољство да је кинеска компанија препознала Дервенту као позитиван  примјер добре сарадње са привредним сектором.

„Изражавам задовољство да смо почашћени посјетом власника фирме.Дервента је  град који је получио повелики број привредника када је у питању страни капитали ово би била вјероватно 33-34 компанија. Мој утисак је да је директор компаније добро задовољан свим елементима које смо представили. Искрено смо рекли како се Дервенти десило да смо остварили 333,5 милиона извоза, како се Дервенти  десило да има седам хиљада незапослених, најмању стопу незапослености у БиХ ,да има за 5 процената већу запосленост од просјека у Републици Српској,како имамо извоз од 6.500 еура по глави становника .Све то је остварено само уз поштивање привредних принципа, једна искреност ,једна отвореност, једна транспарентност и одсуства свега оног што се зове мито и корупција. Мислим да они нису случајно дошли у Дервенту.За ово елемената што смо ми представили, господин је рекао да је готово преко 80 посто да ће то бити у Дервенти“, рекао је градоначелник Симић.

Нагласио је да би реализација ове инвестиције значила и ново запошљавање .

 „Дервенти се спочитава недостатак радне снаге .Директор компаније  је рекао да то уопште није лимитирајући фактор.Ми поред дервентске радне снаге рачунамо и на радну снагу из Прњавора, Српца, Брода, Добоја Модриче ,Вукосавља па можда и шире.Тако истичу и у аустријским фирмама да није проблем ако се радна снага може наћи у кругу од 50 километара. Проблем је да ли су услови рада  ваљани  и да ли ће плата одговарати пословима које обављају“, додао је градоначелник  наглашавајући да је увјерен да ће пуну подршку отварању компаније дати и виши органи власти.

Састанку су присуствовали и народни посланик Игор Жунић,в.д.Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Славен Пашалић и дервентски привредник Радован Пазуревић ,власник предузећа „Санино“, који је извјесно вријеме боравио и радио у Кини.

Извор: Град Дервента 

 

 

blank