blank

Представници Завичајног удружења Срба “Коријени” из Сомбора по позиву учествовали су на овогодишњем сусрету песника Србије у Горњем Милановцу и отварању Сајма књига у Београду. 

Домаћини су им били град Горњи Милановац и удружење писаца “Запис” чија манифестација “Записови лирски кругови” ове године се одржавају по 19. пут и део су програма  “Дани Настасијевића”.  

blank

 

У градској библиотеци Горњег Милановца је на округлом столу посвећеном српском језику и ћириличном писму  одржано излагање о сродности Српског језика и Санскрита у чијем раду је учествовао Душан Секулић, председник удружења и мр Влада Ђурковић.

Овогодишњи сусрети су били посвећени сећању на недавно преминулог песника Добрицу Ерића, члана удружења књижевника “Запис”.  

blank

Књижевно-песничко сабрање потврдило је  значај који за културни живот Горњег Милановца, целог рудничко-таковског краја, али и шире, има постојање и деловање Књижевног друштва „Запис“, Оно је однеговало многе књижевнике, писце и песнике, прегаоца и неимаре као што су Љубинка Јелића, Милесу Илић, Љиљану Браловић, Лазара Биорца и друге. 

Награду за најбољу овогодишњу песму добио је Аћим Тодоровић из Власенице а Влада Ђурковић се на сусрету представио са песмом “Говоре ми”  и добио посебне похвале председнице овогодишњег жирија песникиње Даре Радојевић.

Чланови Коријена су у оквиру манифестације посетили и манастир Враћевшницу, и присуствовали свечаном отварању Сајма књига у Београду.

Коријени су радом, сардњама и истрајавањем у програмима портврдили да су део Сомбора и његове вековне културе у неговању лепе речи која и гвоздена врата отвара. 

Влада. Ђ

blank