МЗ РИТ: ПОМЕН ЗА УБИЈЕНЕ БОРЦЕ И ЦИВИЛЕ

0
105
blank
blank
Код спомен обиљежја у Мјесној заједници Рит данас је служен парастос за 12 бораца и цивила из тог насеља који су страдали у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату.
 
blank
blank
 
На данашњи дан 1992. године припадници хрватских оружаних снага су у Мјесној заједници Рит свирепо убили чланове породица Мартић и Дујанић. Минирали су кафић Андрије Мартића, а из куће извели Мартић Андрију, Момира, његову супругу Мериму и њихове комшије Бранка и Душка Дујанића.
 
blank
Под пријетњом оружјем наређено им је да трче тадашњом улицом ЈНА у правцу бензинске пумпе, а потом су на њих отворили рафалну паљбу. Убили су Андрију, његовог сина Момира и Душка Дујанића. Мерима Мартић је тешко рањена. Кућа Мартића је разорена и запаљена.
 
blank

Бранко Дујанић, преживјели свједок овог догађаја каже да се и након 31 годину осјећа исто као тог трагичног дана.

-Минирали су кућу од комшија Мартић. Нас су истјерали вани, наредили да трчимо према бензинској, пуцали су према нама. Мерима и ја смо се успјели сакрити у канал и спасити се. Њу је погодило пет, а мене један метак. Преживјели смо игром случаја. На жалост нико не одговара за ово -, казао је Бранко Дујанић.

blank
 

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић, рекао је да су догађаји од  25. март 1992. године ову мјесну заједницу сврстали у трагичну историју Брода, трагичну по страдању невиног народа, али и јуначку која је дала хероје за одбрану отаџбине.

-Значајан је ово датум из наше новије историје који обиљежавамо сваког марта, који ми називамо црни март, који је један од нацрњих мјесеци у историји српског народа на овим просторима. У раним јутарњим часовима 25. марта 1992. године на свиреп начин изведени су из кућа и убијени Момир и Андрија Мартић и Душко Дујанић, а Момирова супруга Мерима је рањена. То је била увертира за 26. март када је у Сијековцу извршен још стравичнији злочин, гдје је убијено девет недужних српских цивила -, рекао је Видић.

Он је додао да се на овим просторима никада  није догодио толики злочин.

-Почевши од 3. марта када је извршена отворена агресија Хрватске војске преласком преко моста на Сави са тешким наоружањем и формирањем 101. Босанско-бродске бригаде која се припремала за злочине, извшено је убиство породица Мартић и Дујанић, а потом и злочин у Сијековцу -, додао је Видић.

Он је истакао да се Борачка организација труди да обиљежава значајне датуме.

-Причамо истину, нон-стоп причамо једно те исто, али истина једна, друге нема. Настојима да млађи нараштаји знају шта се дешавало како се овако нешто никада не би поновило. Од тога никада нећемо одустати, нагласио је Видић.

blank
 
Цвијеће и вијенце испред спомен обиљежја страдалима положили су породице погинулих бораца и убијених цивила, представници општинске Борачке организације, мјесне организације бораца и Савјета мјесне заједнице Рит, представници општинске управе, општинске Организације за тражење заробљених бораца и несталих цивила и други поштоваци.
 
 
blank