blank

На позив генералног директора „Рафинерије нафте Брод“ а.д. Брод Анатолија Караљуса, у Рафинерији је одржан радни састанак са делегацијом општине Дервента коју је предводио начелник Милорад Симић.

У оквиру посјете Рафинерији нафте Брод, делегација је имала прилику да се упозна са новим текућим пројектима изградње соларне електране (1 МW), изградњом дистрибутивне мреже плина за пријем гаса, постројењем гасне-компресорске станице за производњу и даљњу дистрибуцију компримованог гаса (ЦНГ) на тржиште.

blank

У Рафинерији нафте Брод, као и на територији Хрватске, већ су завршени сви радови на инфраструктури транспорта гаса. Као завршна фаза пројекта у октобру се очекује добијања дозволе и почетак радова на изградњи проласка испод ријеке Саве, након чега ће бити извршене прве испоруке гаса у Рафинерију нафте Брод.

Генерални директор Рафинерије нафте Брод истакао је да ће сва постројења Рафинерије од децембра као погоднски енергент користити природни гас чиме ће се, како је рекао, створити значајне финансијске уштеде и еколошки ефекти.

Компримовани гас биће 24 часа доступан крајњим потрошачима било да се ради о индустријским, комерцијалним објектима, управним или комуналним зградама, школама, здравственим установама.

У Рафинерији нафте Брод у току је пројектовање гасне сабирне компресорске станице капацитета до 40 милиона метара кубних, која би са радом почела у марту 2021. године.

Начелник општине и генерални директор Рафинерије нафте Брод су разговарали о могућности испоруке опреме и компримованог природног гаса потрошачима на територији општине Дервента, чиме би се и другим привредним субјектима омогућила значајна уштеда и повећање производне ефикасности, те би се омогућила уштеда  средстава  у буџету  и побољшање еколошке ситуације током грејне сезоне у Дервенти. Како је договорено, о томе ће се разговарати и таком наредног састанка.

Извор: Derventa.ba

 

blank