blank

Полицијска управа Добој још једном апелује на грађане да током обављања прољетних радова на крчењу земљишта и уређењу имања, спаљивање корова и другог запаљивог материјала вршe само током дана, у вријеме повољних временских услова и на површинама које се могу контролисати.

При спаљивању корова и другог запаљивог материјала потребно је угасити остатке несагорених материја, како би се спријечило њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног горења.

blank

Подсјећамо грађане да у случају неконтролисаног ширења ватре или уочавања пожара одмах обавијесте надлежну ватрогасну јединицу на дежурни број – 123,  надлежну полицијску станицу на дежурни број – 122 или  Центар за обавјештавање на број -112.

За сва физичка лица која пале коров и други пољопривредни отпад и не предузму све неопходне радње у циљу спречавања ширења ватре, Законом о заштити од пожара који је ступио на снагу у новембру 2019. године, дефинисане су новчане казне од 100 КМ до 1.000 КМ.

Подсјећамо да је у току 2020. године, средином мјесеца фебруара приликом паљења  ниског растиња на подручју општине Модрича тјелесне повреде  задобило једно лице старије животне доби, док су током 2019. године, приликом уређења пољопривредних површина паљењем корова смртно страдала четири лица такође старије животне доби (Теслић -1, Добој -2, Брод – 1).

Полицијска управа Добој ће у оквиру својих надлежности предузимати законом прописане мјере и радње против лица која су изазвала пожар и на тај начин угрозили здравље људи и њихова материјална добра.

blank