blank

Поводом Крсне славе хрaма Светог Лупа у Доњој Слатини Његово преосвештенство Господин Владика зворничко – тузлански Фотије освештао је фреске у храму и одржао Свету архијеријску литургију, а потом је одржан парастос код спомен обиљежја за 12 погинулих бораца у протеклом одбрамбено – отраџбинском рату.

blank

Владика Фотије је одликовао Орденом Светог краља Драгутина преподобног Драгомира Бијелића из Доње Слатине, Јована Радуловића из Горње Слатине и црквено општински управни одбор Доње Слатине.

Обраћајући се вјерицима у храму Светог Лупа Владика зворничко – тузлански Фотије је рекао да је данас празник Светог мученика Лупа ученика Светог великомученика Димитрија.

blank

„И зато на овај велики празник Светог Лупа, а и такође његовог учитеља имамо свете примјере пред собом, свете мученике косовске, имамо мученике из Другог Свјетског рата из овог рата деведесетих година када су људи живот свој дали за крст часни и отечество наше и вјеру у православље. То је тај идеал који нас је увијек држао. Тако треба да буде. Ми Срби треба да знамо, врло често смо своју традицију напуштали и онда је долазило до неслоге, катаклизме и трагедије међу нема. Уствари треба да се вратимо путу заједништва у вери и пута у наше православље како нас наша црква кроз историју учи. Црква је увијек била са народом и за народ, а тако је и данас“, каже Владика Фотије.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић је у име општине и свих слатинаца у знак захвалности на освећењу фрески, у знак пажње и солидарности што је увијек уз народ овдје Владики Фотију поклонио икону Свете Петке Параскеве.

blank

Милићевић је истакао да је данас прилика да се слатинци окупе око своје цркве посвећене  Светом Лупу, те да је ово велики значајан дан, јер је преосвештени Владика Фотије овдје својим присуством увеличао овај догађај.

blank

blank

„Ово је дан када правимо и парастос погинулим борцима. Једном ријечју, сјећамо се оних који су своје животе дали за Доњу Слатину и РС, а с друге стране настављамо радове на уређењу ове велелепне цркве овдје која је симбол Доње Слатаине. Свештенсво, општина и првенствено грађани су уложили много средстава да би ова црква изгледала овако како изгледа. Сутра размишљамо о новим активностима које се тичу и околине цркве, ограде и онога на чему ћемо даље радити“, каже Милићевић.

Светлана Павловић

blank