blank

Српско просвјетно и културно друштво „Просвјета“ Дервента прославило је данас Светог Саву, крсну славу друштва.

blank

blank

Предсједник СПКД „Просвјета“ Дервента Далибор Ђекић захвалио се свима који су се одазавали  и дошли на обиљежавање и прославу крсне славе Друштва.

blank

blank

„ У ово тешком времену пандемије, највећа бојазан је да се још више не удаљимо једни од других, ако морамо и тјерају нас на фозичку дистанцу немојмо се удаљавати једни од других. Зато сам радостан и благопдаран Богу и Светоме Сави што нас је сабрао и окупио данас овдје“, у обраћању присутнима рекао је Ђекић.

Он је рекао да је Свети Сава највећи син српског народа и да сви треба да научимо шта значи волити свој народ.

„ С тога није случајно неко давано одабрао да Просвјета као друштво и наше школе, прослављају управу Светога Саву као своју Крсну славу и тиме задаје задатак Просвјети да сачува васколико народно стваралаштво, у које спада и све оно што су појединци из тог народа умјетнички, научно, духовно и културно вриједно створили, да га култивоше, отргне од заборава, учини дјелотворним и у наше вријеме, како би оно било доступно и ововременим људима, ствараоцима о конзументима, да се обезбиједи континуитет, духовна вертикала постојања српског народа“, рекао је Ђекић.

Он је рекао да ће „Просвјета“  наредне године прославити 120 година свог постојања.

Ђекић  је уручио признање “Повеља утемељивач Друштва” начелнику општине Милораду Симићу, који је присуствовао прослави крсне славе.

blank

Начелник Симић захвалио се на урученом признању и истакао да је “Просвјета” до сада имала подршку локалне заједнице,  и да подршка раду и постојању неће изостати ни убудуће. 

Накнадно ће признање бити додијељено и привреднику Славки Мандићу.

blank

blank

Прослава крсне славе одржана је у ресторану Центра за културу, гдје је приређен и културно- умјетнички програм.

 

blank