blank

Kulturno umjetničko društvo mladih „Bosiljak“ iz Dervente u veoma teškim uslovima i uz mnoga ograničenja uspjelo je da na najbolji način da realizuje programske aktivnosti. 

Kulturno umjetnički rukovodilac Društva Stana Nagradić u izjavi za Posavske novosti  je naglasila da je na da će 2021. godina biti veoma izazovna za sve članove KUDM “Bosiljak”.

blank

” Kada kažem izazovna mislim u smislu velikih nastupa na svjetskoj sceni, a i kod nas, naravno, ako se za to stvore odgovarajući uslovi koji će omogućiti realizaciju projekata.

Bez obzira na sve, idemo dalje u nove radne pobjede“, kaže Nagradićeva.

blank

Ističe da je bilo mnogo prošlogodišnjih aktivnosti  koje  su realizovane,  uprkos svim ograničenjima, i da je  Društvo odgovorno radilo i doprinosilo stvaralačkom kulturnom miljeu koji je, iako sužen, dovoljan da održi neophodne aktivnosti i programe. 

Društvo je prošlu godinu započelo učešćem na Bozićnjem koncertu u Tesliću, na kome je Bosiljak izveo cjelovečernji program zajedno sa domaćinom SPKD Prosvjeta Teslić, te učešćem na Svetosavskom balu u Derventi, koji je organizovan od strane Kola srpskih sestara “Carica Milica” iz Dervente.

„ Iako je praktičan rad bio prekinut od marta do maja nastavljeno je sa aktivnostima oko rekonstrukcije nošnje, kao i izrade dijela nošnje za dječiji ansambl. Organizovano je učenje igara uz video program i obnavljanje onog programa koji je radjen u prethodna dva mjeseca, te rad putem ranije pripremljenih upitnika, putem kojih su svi igrači imali zadatak prikupljanja tradicionalne gradje sa terena, naravno, svako u svojim mogućnostima“, dodaje Nagradićeva.

Predstavnici KUDM Bosiljak u junu i julu učestvovali su u video predavanjima na daljinu, a na temu rada folklornih društava u uslovima pandemije, i održan je nastup na trgu grada Derventa u okviru gradske manifestacije “Ljetna art scena”, gdje su nastupali, ženska vokalna grupa, izvodjački i pripremni folklorni ansambl KUDM “Bosiljak” Derventa.

Društvo je mjesece avgust i septembar iskorostilo za pripreme kompletnog programa za održavanje “Bosiljkovanja”, a u uslovima pandemije korona virus (Covid 19), i realizovalo aktivnosti vezane za pripremu video promocije  koreografskih postavki Društva koje su postavljene u zadnjih 10 godina.

„ U mjescu oktobru Ženska vokalna grupa je učestvovala na promociji knjige Vesne Teofilović “Biram zdravlje”, a u organizaciji SKK “Vihor” Derventa, u Centru za kulturu Derventa, a prvi folklorni ansambl je učestvovao na manifestaciji “Dani jeseni”, a u organizaciji korporacije Hiper – Kort” Derventa“, kaže Nagradićeva.

blank

blank

Inter folk fest „Bosiljkovanje“

Društvo je uspjelo da organizuje i  Inter folk fest “Bosiljkovanje” u Derventi, Osinji i Petrovu. Upriličena je promocija  knjige “Devr(rv)entske pjesme, rijeci i običaj”, autora Tome Nagradića, u Osinji i Derventi.

Održana  je video prezentacija rada Društva , kroz osvrt na sve nastupe u inostranstvu u zadnjih 10 godina, kao i inostrane ansamble koji su učestvovali na Bosiljkovanju u zadnjih 10 godina.

U sklopu Bosiljkovanja održan je  kulturni čas na temu „Kultura i njena primjena u ansamblima“, zatim  revija narodnih nošnji koje su u vlasništvu  Društva.

blank

blank

“Bosiljkovanje je obuhvatilo okupljanje svih učesnika kod Sabornog hrama “Uspenje Presvete Bogorodice” u Derventi, i  održana je folklorna parada uz igru i pjesmu, prezentacija narodne kuhinje koju su pripremali svi članovi Društva, zatim podnevni koncert na centralnom trgu u Derventi na kome je učestvovao prvi folklorni  ansambl KUDM “Bosiljak”, te drugi folklorni ansambl i ženska pjevačka grupa KUDM “Bosiljak, zajedno sa gostima vokalno-instrumentalni sastav SKUD “Derventa”, napominje Nagradićeva.

blank

Defile i koncert na otvorenom na platou u sklopu Bosiljlkovanja održan je ispred pravoslavnog hrama  u Petrovu.

blank

Pred kraj prošle godine održane su pripreme  programa za održavanje Novogodišnjih svečanosti, promotivna koreografska postavka iz 2018 godine, koja je lična karta Društva, “Urankom Djurdjele Djurdjilo” je snimljena u video formatu, a za potrebe promocije igara iz Posavine na svjetskim festivalima,

blank

„Predstavnici “Bosiljak”, su učestvovali u Zoom predavanju, a u okviru projekta “Tradicija i stvaralaštvo”, u organizaciji Saveza Srba Slovenije, sektor za kulturu, sa ukupno osam sesija predavanja, uz eminentne stručnjake u ulozi predavača“ , dodaje Nagradićeva.

U mjescu decembru održane su završne  aktivnosti za 2020. godinu putem video – prezentacije i upoznavanje svih članova Društva sa koreografskim postavkama, koje ovo društvo posjeduje, te uručenjem novogodišnjih paketa od strane Djeda Mraza, a uz zajedničku igru i novogodišnje čestitke, te izradom zajedničkih fotografija za arhivu Društva.

blank
Sve realizivane aktivnosti su provedene uz maksimalno poštovanje propisanih mjera, usljed pandemije.

 

blank