blank

Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” Дервента обиљежило је данас крсну славу Светога Саву.

blank

Предсједник СПКД „ Просвјета“ Дервента Драган Каиновић захвалио се свима на одзиву и учествовању у обиљежавању крсне славе.

“Сусрећемо се са одређени проблемима. Просвјета нема редовне приходе, него је то случај до случаја. Није то довољно, али без подршке општине Дервента, не би нас било нигдје. Немамо просторије, адресу, меил, телефон, живимо у илегали, а на нивоу Републике Српске смо друштво од посебог значаја”, рекао је протојереј- ставрофор  Каиновић.

Он је присутне подсјетио на активности које су реализоване у протеклом времену.

“Организатори смо дочека Православне нове године, прослављамо крсну славу Светога Саву, били смо организатори наступа „Вече хармонике“ из Угљевика, као и моје промоције књиге Пастирско слово. Везано за Васкршње празнике организовали смо избор најљепших рукописа ћириличног писма, гдје је пристигло 252 рукопис са свих страна свијета, и чак из далеке Аустралије”, рекао је Каиновић.

blank

Епископ зворничко- тузлански Фотије је 20. фебруара примио делегацију “Просвјете” Дервента, Драгана Каиновића и Милорада Ђурђевића на разговор, и пружио одрђену материјалну подршку.

blank

У просторијама Центра за културу обављен је славки обред, освећење славског жита и колача, као и славски коктел.

Кума славе била је Жељка Каиновић.

Заслужним институцијама, установама и појединцима који су пружили подршку у раду и опстанку “Просвјете” уручене су и захвланице.

Посавске новости

blank