ОБИЉЕЖЕН ДАН БОРАЦА У ШАМЦУ

0
84
blank
blank

Представници Борачке организације, општине Шамац и Клуба историчара „Посавина“ су обиљежили Дан бораца полагањем вијенаца код централног споменика на тргу у Шамцу за 497 погинулих бораца који нису дочекали крај рата, а у Кино сали је одржана свечана академија.

На академији су подијељене новчане награде, признања и захвалнице учесницима на конкурсу који је расписала Борачка организација за литерарне, ликовне радове, шахисте и захвалнице истакнутим појединцима и институцијама које су дале допринос у развоју БО Шамац.

blank

Предсједник ОБО Радован Зорановић рекао је новинарима да традиционално обиљежавају Први српски устанaк који је узет да се обиљежава као Дан борaца РС  и желе да се присјете свих страдалих у свим бунама и ратовима на овом простору.

„Данашњи дан има симболику и у томе што желимо да подсјетимо и на статус последње генерације бораца који нису у својој РС остварили оно што су планирали и жељели. Овај датум се обиљежава и да бисмо пренијели дух традиције предака на млађе нараштаје за оно што су они учинили за њих, да они могу да живе у РС“, каже Зорановић.

blank

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић каже да су Посавина и Шамац у посљедњем отаџбинском рату  дали значајан допринос за слободу народа на овим просторима.

„Шамац се скромно придружује прослави Дана бораца уз сјећање на све оне који су своје животе дали за слободу српског народа на овим просторима, дубоко вјерујући да времена у којима ћемо морати својим животима бранити слободу неће се поновити“, каже Милићевић.

blank

У име Комисије за избор најбољих литерарних и ликовних радова Наташа Видовић рекла је да се ове године на конкурс јавило 187 ученика основних и средњих школа, те да подржава напоре и идеју БО која нуди могућност младима да се искажу кроз литерарне и ликовне радове.

„Успјели смо да некако између најбољих изаберемо најбоље, с тим што за Средњу школу имамо само првонаграђену зато што су други радови на неки начин били ван конкуренције, нису имали одређену дозу литерарности која је неопходна“, каже Видовићева додајући да је тема за средњошколце била „Обудовац свјетионик писмености мог завичаја”, а за основце „У нама тече слободарска крв“.

blank

Прво мјесто у конкуренцији средњошколаца освојила је ученица четвртог разреда Весна Мишикић која је рекла да се пишући рад водила чувањем традиције и светосавља у Обудовцу и да треба наставити са овим конкурсима за Дан бораца, јер се тиме чува сјећање на погинуле борце који су живот дали за нашу слободу.

У конкуренцији основаца прво мјесто је припало ученику основне школе из Шамца Николи Карановићу, друго Данијели Остојић из Горње Слатине и треће  Драгану Маринковићу из Шамца.

Првонаграђена за ликовни рад је Мара Савић ученица основне школе из Шамца, другонаграђена Јелена Микић из Обудовца и треће мјесто Невена Ђурић из Црквине.

Прво мјесто у шаху  у конкуренцији пионира припало је Филипу Митровићу, друго Cпасоју Андрићу и треће Андрији Андрићу, сви из Обудовца.
У конкуренцији кадета прво мјесто припало је Милану Гајићу, друго Миленку

Стефановићу, оба из Обудовца и треће Бојану Вуковићу из Шамца, док је у конкуренцији сениор прво мјесто освојио Бојан Писаревић из Шамца, друго Стојан Благојевић из Писара и треће Михајлу Товирцу из Тишине.

Светлана Павловић

blank