blank

У Дервенти је данас обиљежен Дан побједе над фашизмом  полагањем вијенаца испред Спомен-обиљежја борцима НОР-а код Основне школе “Никола Tесла” и на Партизанском гробљу.

Вијенац су положили делегација Општинске организације СУБНОР-а и замјеник начелника општине Синиша Јефтић, и делегација Борачке организације општине Дервента.

blank

Предсједник Општинске организације СУБНОР-а Боро Прерадовић је истакао да се данашње обиљежавање одржава у посебним околностима због присуства епидемије вируса корона.

blank

“На данашњи дан требао је бити побијеђен фашизам, мисли смо, али после се у неким временима показало да није сто посто искоријењен. Много жртава је пало у тадашње вријеме, наших предака, наших очева, синова и осталих”, у изјави новинарима рекао је Прерадовић.

Он је додао да су ослободиовци и учесници побједе над фашизмом заслужили да се данашњи празник обиљежи.

“Цијела Европа слави, посебно Русија која је најзаслужнија са народима тадашње Југославије што је дошло до побједе над фашизмом.  Дужни смо да његујемо и да преносимо на потомке.  Никада се не смије заборавити то највеће зло које је било захватило човјечанство“, додао је Прерадовић.

Замјеник начелника општине Дервента Синиша Јефтић честитао је 75 година од побједе над фашизмом свим учесницима у борби, њиховим потомцима и свима нама.

„Ово је прилика се присјетимо и свих жртава које су у милионским износима и свих разарања,  прије свега да би се их сјетили и подјсетили да се такве ставари никада више не дешавају“, рекао је Јефтић.

Он је истакао да је на почетку године било планирано да се значајни јубилеј обиљећи у далеко већем обиму и присустности, али да је појава вируса корона остварење планова спријечило

Јефтић је истакао да се обиљежавање одржало у складу са препорукама Републичког и  општинског штава за ванредне ситуације.

Посавске новости

 

blank