blank

У оквиру обиљежавања 120 година постојања СПКД ”Просвјета” у Обудовцу је одржана 12. Међународна смотра Фолклора “МЕСФО Обудовац”. Организатор је СПКД ”Просвјета” Обудовац, а генерални покровитељ општина Шамац, Министарство просвјете и културе  и многобројни спонзори и привредници из Обудовца.

Кореографијама из свог краја представило се осам друштава, два из Хрватске, три из Србије  и три из Републике Српске. У порти храма Рођења Пресвете Богородице у Обудовцу представилили су се КУД ”Бранислав Нушић“ из Борова, КУД “Острово” из Острова из Хрватске, КУД “Братство” из Суботице, Друштво за очување српског Фолклора “Градац” из Ваљева, КУД “Стублине” из Обреновца, сви из Србије, КУД “Модрича” из Модриче, КУД ”Милош Купрес” из Кожуха и СПКД “Просвјета” Обудовац из Републике Српске.

blank

Манифестацију је отворио начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић.

Отварајући манифестацију Милићевић је похвалио рад Просвјете из Обудовца, те позвао све  суграђане да дођу и наредних дана и својим присуством увеличају   јубилеј 190 година  година постојања основне школе “Обудовац” који се слави 19. септембра и 20. септембра на јубилеј обиљежавања 140 година од изградње Храма Рођења Пресвете Богородице.

Предсједник СПКД ”Просвјета” из Обудовца Милан Николић  говорећи  о значају јубилеја је рекао да је друштво  и прије почетка рада са називом “Просвјета” радио, те да је 1890. године почео са радом културан живо на подручју Обудовца, а 1895. године одржана прва Светосавска бесједа.

blank

Прва дешавања у култури почињу 1890. године, а пет година касније одржана је прва Светосавска бесједа чија се оргинална позивница још брижљиво чува.

Он каже да је друштво радило са прекидима, а послије Другог свјетског рата до 1990. године ради  под називом КУД ”Симо Петровић”. Николић напомиње да се 1990. године оснива општински одбор  “Просвјете” и до данас  активно ради  кроз пет секција, Фолклорни ансамбл, драмски студио, пјевачка група, музичко инструментална група.

Николић додаје да од 1902. године друштво у Обудовцу носи име “Просвјета”, а за ових 120 година учествовали су на многобројним манифестацијама од Словеније до Македоније, Битоле и Мађарске, широм бивше Југославије.

blank

“Значајна су нам сва учешћа, као што су учешће у Крању, Битоли, Загребу, Ријеци, Суботици, Tребињу, Фоклорни сусрети 1972. године  на Балканијади у Охриду. Учествовали смо на многобројним манифестацијама и такмичењима освајали прва мјеста,  Сабор изворног стваралаштва у Tеслићу гдје смо били побједници,  побједници смо били и  на Фестивалу Фолклора у Борову, “Златни опанак“ у Ваљеву, освојили прво мјесто у Бољевцу међу 30 друштава. Имамо много признања, а од 2009. године смо носиоци Ордена Светога Саве”, каже Николић.

Николић  напомиње да ово друштво има данас око 100 чланова разних категорија од најмлађих до најстаријих, а за све ове године кроз друштво је прошло преко 1000 чланова.

На крају манифестације додјељена су признања предсједницима “Просвјете” од 1990. године, првом предсједнику Новаку Tанасићу, Живану  Којићу  и Илић Ђорђу, а подијељене су захвалнице свим учесницима манифестације.

Светлана Павловић

blank