blank

У Дервенти је одржана тродневна обука ветерана из Републике Српске и БиХ учесника кроз програм Конструктивна употреба ветеранског искуства, које реализује Удружење за подршку ратним ветеранима, породицама жртава рата  у БиХ “Прави пожар” са сједиштем у Дервенти.

blank

Предсједник Удружења “Прaви пожар” Спасоје Кулага каже да је тродневна обука- семинар обухватио ветеране и психологе из БиХ, који ће у наредном времену бити дио обученог тима за реализацију програма конструктивна употреба ветеранског искуства у више од 50 градова БиХ.

“Данас је одржан завршни семинар на којем су додијељени сертификати учесницима који су прошли обуку, и то за седам психолога и 32 ветерана из БиХ, а који ће моћи наредне године да учествују у реализацији других програма“, у изјави новинарима рекао је Кулага.

Он истиче да је данас у Дервенти одржан и састанак са партнерским организацијама  Међународном организацијом за миграције /ИОМ/ у БиХ, представницима ОСЦЕ-а и  Фондације / Konrad Adenauer/ из Сарајева, који подржавају Удружење “Прави пожар” у реализацији програма.

“Направили смо план имплементације пројеката за наредну годину. Ради се о пројектима рад са младима- програм конструктивне употребе ветеранског искуства, рад са ратним ветеранима- програм ветеранске групе и рад са женама- програм жене и ратна траума“, додаје Кулага.

blank

Извршни директор Центра за ратну трауму из Новог Сада Бранислава Стевић, којa је кроз одржавање семинара радила као едукатор, истиче да је кроз пети завршни модул обучена група ветерана који ће радити са младима дијалог.

“Теме и животно искуство са којима се бавимо су тешке, зато што су то ратне теме, лична страдања и патње, и сваки пут када радите на тим темама не може да буде пријатно. Циљ пројекта јесте да дође до исцељења кроз разговор у дијалогу са младима”, каже Стевићева.

Она додаје да је Центар за трауму из Новог Сада  организација која је  уско и специфично формирана, и да  у саставу имају 20 психолога и четири психијатра. Стручни дио обуке провео је  Центар за ратну трауму из Новог Сада, а пројекат је подржан од Међународне организације за миграције ИОМ.

Посавске новости 

blank