blank

У Мјесној заједници Рит у Броду, данас је служен парастос за дванаест погинулих бораца у Одбрамбено-отаџбинском рату са подручја те мјесне заједнице.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић је рекао да је Мјесна заједница “Рит” један од симбола почетка страдња српског народа у протеклом одбрамбено- отаџбинском рату.

blank

“Овдје се тачно на овај дан, прије 29 година, десио злочин над невиним  члановима породица Мартић и Дујанић, а одмах сутрадан десио се Сијековац и наставак  убијања невиног српског становништва.Познато је нама и ко је крив и сви знамо да кривци нису кажњени” рекао је Видић окупљенима на помен парастосу.

Он је истакао да су сви детаљи злочина над српским народом, како у Броду тако и на цијелој територији бивше БиХ  познати и јавности и тужилаштвима.

“Још увијек Тужилаштву БиХ или  политичком суду у Хагу, то ништа не вриједи.  Али, ми јесмо  и требамо бити и даље,  народ који не жели освету, али и народ који  неће више дозволити, и неће заборавити,  страдања   невиног српског народа”,  истакао је Видић.

Он је истакао да је потребно на достојанствен начин се односити према  мјестима страдања и барем једном годишње посјетити та мјеста, упалити свијеће и свештеницима учествовати у молитви.

“Зато смо се и данас окупили овдје, у МЗ Рит, да  служењем помена споменемо борце и жртве рата,  који су били становници ове мјесне заједнице, да се сјетимо и  бораца Војске Републике Српске чије су породице нашле свој дом овдје и да се сјетимо и бораца који су умрли након рата.  Зато хвала породицама погинулих бораца  и хвала борцима ове мјесне заједнице што се потруде  да организују овај помен”, рекао је Видић.

blank

Он је додао да се данас сјећамо и страдања наше браће, невиног народа и дјеце који су страдали од НАТО бомбардовања у Србији.

“И за њих је март, мјесец туге и сјећања, али и горчине. Ни ти злочинци, који су убијали невину дјецу авионским  бомбама, нису кажњени”, рекао је Видић.       

blank  

Цвијеће и вијенце испред спомен- плоче положиле су породице погинулих бораца, представници Борачке организације и Мјесног одбора Борачке Рит, представници Општинске управе Брод и други поштоваоци.

 

blank