blank

Централна изборна комисија БиХ је на 59. (хитној) сједници одржаној 01.10.2020. године донијела Одлуку  о утврђивању и објави броја бирача уписаних у извод из Централног бирачког списка за гласање изван Босне и Херцеговине за Локалне изборе 2020. године. Одлуком је утврђено да ће се на изводу из Централног бирачког списка за гласање изван Босне и Херцеговине наћи укупно 101.771 бирач. Централна изборна комисија БиХ ће овај извод јавно објавити на својој wеб страници, водећи рачуна о заштити личних података. Извод из Централног бирачког списка за гласање изван Босне и Херцеговине Централна изборна комисија БиХ објављује како би бирач који је без свог знања, односно мимо његове воље уписан у исти, имао могућност подношења жалбе.
Преузмите

На истој сједници Централна изборна комисија БиХ је донијела и одлуку којом се одбија упис у извод из Централног бирачког списка за гласање изван Босне и Херцеговине за 27.960 бирача. Одлука ће бити објављена на wеб страници, а у прилогу одлуке се налази база података Централне изборне комисије БиХ о одбијеним пријавама којој се може приступити путем уношења личних података у апликацију “Провјерите да ли је ваша пријава одбијена”.

Жалбе на наведену одлуку, која ће вечерас бити објављена на wеб страници Централне изборне комисије БиХ, могу се поднијети Апелационом одјељењу Суда БиХ путем Централне изборне комисије БиХ до суботе, 03.10.2020. године до 24:00 часова. Изузетно, докази (изјаве овјерене код надлежног органа, акти надлежних органа о адреси боравишта изван БиХ  и др.) којим се оспорава Одлука Централне изборне комисије БиХ могу се доставити најкасније до понедјељка,05.10.2020. године до 16:00 часова, под условом да је жалба достављена у року.  Жалбе се достављају путем факс апарата на број +387 33 251 329, путем е-маил адресе prijavapp@izbori.ba или лично у сједиште Централне изборне комисије БиХ, улица Данијела Озме број 7, Сарајево. У субота, 03.10.2020. године у термину од 08 до 16 сати у сједишту Централне изборне комисије БиХ ће радити служба (писарница) за пријем евентуалних жалби.

Централна изборна комисија БиХ позива бираче који су поднијели пријаву да гласају  изван БиХ, да посјете wеб страницу Централне изборне комисије БиХ и провјере да ли је њихова пријава одбијена и евентуално искористе могућност подношења жалбе.

Све пријаве за гласање изван БиХ, гдје постоји сумња у постојање кривичног дјела, Централна изборна комисија БиХ ће доставити Тужилаштву БиХ.

Централна изборна комисија БиХ донијела је Одлуку о одређивању бирачких мјеста за гласање у дипломатско-конзуларним представништвима Босне и Херцеговине према којој ће бирачка мјеста за Локалне изборе 2020. године бити отворена у Амбасади БиХ у Бечу, Генералном конзулату БиХ у Штутгарту, Генералном конзулату БиХ у Минхену, Амбасади БиХ у Ослу, Амбасади БиХ у Београду и Генералном конзулату БиХ у Чикагу.

Извор: Изборна комисија БиХ

 

blank