blank

У селу Миљевићи код Градишке одржана  је “Поткозарска свечана академија” на којој су  додијељене награде и признања побједницима на међународним конкурсима за пјеснике.

blank
Ову манифестацију је организизовао Савез српске дијаспоре Словеније и Удружење европске академије српских наука и умјетности, а присуствовали су пјесници из Републике Српске, Србије, Ф БиХ, Словеније.

Пoдпредсједник  Савеза српске дијаспоре Словеније Саша Гајић  је рекао је да су  на манифестацији додијељене награде и признања по реализованим међународним конкурсима “Песникова душа”, “Златно Перо”, “Сузе Козаре” и по избору за мис културно-умјетничких друштава Балкана и ЕУ – Љубљана 2020.

blank

Саша Гајић, задовољан одзивом учесника Академије 

” Већ 11 година имамо Веселе дане српске дијаспоре у Словенији гдје нам долазе гости из свих бивших земаља Југославије. Ова епидемија је онемогућила долазак многих у Словенију и одлучили смо да манифестацију одржимо у Републици Српској“, рекао је Гајић.

Гајић је и предсједник Удружења српских књижевника у Словенији, а истиче да су реализацију међународних конкурса остварили са партнерима Народном библиотеком Градишка, Српским књижевним клубом “Вихор” Дервента, те Библиотеком “Вук Караџић” Љубљана.

“Презентација је одржанна  у складу са препорукама Републичког штаба за ванредне ситуације усљед вируса корона. Промовисали смо најбоље, а награђенима који су спријечени да буду присутни вриједне награде уручићемо накнадно. Дио ових конкурса проглашавамо у Словенији на манифестацији „Весели дани српске дијаспоре“, али ове године вирус корона је то спријечио”, додао је Гајић.

blank

Превентивне мјере прије почетка манифестације, у складу са препорукама Републичког штаба за ванредне ситуације 

Генерални секретар Европске академије српских наука и умјетности мр Рајка Голић представила је Академију, активности од оснивања и планове за ширење подружница.

Главну награду на конкурсу “Сузе Козаре” добио је Ненад Симић за пјесму “Ноћ над Козаром”, друго мјесто освојио је Бошко Гргић за пјесму “Три броја на календару”, а трећа је пјесникиња Драгана Крагуљ за пјесму “Незаборав”.

„Ово је награда и мотив да наставим да чиним и понашам се како и требају људи, да прошлост не заборављамо и са чињеницима бранимо све оно што се дешавало Србима у протеклим ратовима“, рекао је Симић.

blank
Ненад Симић преузима награду за прво мјесто “Сузе Козаре”

Главна награде на конкурсу “Песникова душа” додијељена је  пјесници Мирела Гаврановић за пјесму “Неизречена посвета”, друго мјесто припало је Силвана Алексић за пјесму “Испод трепавица”,а треће мјесто  Боро Петковић за пјесму “Успомена”.

Додатним наградама награђени су пјесници Гордана Илић, Боривоје Боро Живаљевић и Милоје Вељовић.

blank

Боривоје Живаљевић из Србије, Саша Гајић, Данијела Брајић и Рајка Гојић

“Са Сашом Гајићем имам дугогодишњу сарадњу и добитник сам признања на његовим пјесничким саборима. Ово је један феноменалан доживљај и нисам могао наћи неки разлог или изговор да не дођем данас овдје. Култура на Балкану је још увијек у запећку“, рекао је Живаљевић.

Главне награде на конкурсу “Златно перо” добили су Силвана Алексић за пјесму “Варка”, Зоран Грумић за пјесму “Љуби пјесника” и Александра Мариловић за пјесму “Кад стигну позоришта”.

За избор за мис културно-умјетничких друштава Балкана и ЕУ – Љубљана 2020. пријавило се 49 учесница из седам земаља,

За мис културно-умјетничких друштава Балкана и ЕУ – Љубљана 2020 проглашена је  Сања Јовичић из Брода, а пратиље су  Кристина Јовић   и Венеса Ћелић из Теслића.

blank

“Мени је задовољство што сам добила прилику да будем на манифестацији. Побједа је супер, веома сам срећна и захвална. Већ 11 година сам члан КУД „Душко Трифуновић“ Брод, каже Јовичићева.

Посавске новости 

 

blank