blank

U Potkozarju, u selu Miljevići kod Gradiške, sutra će biti održana međunarodna umjetnička prezentacija srpske kulture “Potkozarska svečana akademija”, potvrdili su Posavskim novostima organizatori – Savez srpske dijaspore Slovenije i Udruženje evropske akademije srpskih nauka i umjetnosti.

Predsjednik Saveza srpske dijaspore Slovenije Saša Gajić rekao je da će na manifestaciji biti dodijeljene nagrade i priznanja po realizovanim međunarodnim konkursima “Pesnikova duša”, “Zlatno Pero”, “Suze Kozare” i po izboru za mis kulturno-umjetničkih društava Balkana i EU – LJubljana 2020.

blank

Glavne nagrade na konkursu “Pesnikova duša” dobili su pjesnici Mirela Gavranović za pjesmu “Neizrečena posveta”, Silvana Aleksić za pjesmu “Ispod trepavica” i Boro Petković za pjesmu “Uspomena”.

Dodatnim nagradama nagrađeni su pjesnici Gordana Ilić, Borivoje Boro Živaljević i Miloje Veljović.

blank

Glavne nagrade na konkursu “Zlatno pero” dobili su Silvana Aleksić za pjesmu “Varka”, Zoran Grumić za pjesmu “LJubi pjesnika” i Aleksandra Marilović za pjesmu “Kad stignu pozorišta”.

blank

Glavnu nagradu na konkursu “Suze Kozare” dobio je Nenad Simić za pjesmu “Noć nad Kozarom”, drugo mjesto osvojio je Boško Grgić za pjesmu “Tri broja na kalendaru”, a treća je pjesnikinja Dragana Kragulj za pjesmu “Nezaborav”.

blank

Gajić ističe da su realizaciju međunarodnih konkursa ostvarili sa partnerima Narodnom bibliotekom Gradiška, Srpskim književnim klubom “Vihor” Derventa, te Bibliotekom “Vuk Karadžić” LJubljana.

Za izbor za mis kulturno-umjetničkih društava Balkana i EU – LJubljana 2020. prijavilo se 49 učesnica iz sedam zemalja, a tri najljepše, koje su ušle u završni krug dodjele priznanja, jesu Sanja Jovičić, Kristina Jović i Venesa Ćelić.

“Prezentaciju održavamo u skladu sa preporukama Republičkog štaba za vanredne situacije usljed virusa korona. Promovisaćemo najbolje, a nagrađenima koji su spriječeni da budu prisutni vrijedne nagrade uručićemo naknadno”, dodao je Gajić.

“Potkozarska svečana akademija” počeće sutra u 16.45 časova. 

Posavske novosti 

 

blank