blank

У организацији Српске православне парохије Шамац, у кино сали Центра за културу у Шамцу, одржана је свечана Светосавска академија поводом Савиндана на којој је о Светом Сави бесједио шамачки свештеник Ненад Тојић.

Свети Сава у темеље српске државе уградио је начела правде и љубави, поручио је шамачки свештеник Ненад Тојић у бесједи на Светосавској академији.

“Када смо доживљавали највећа страдања, Савино смо име дозивали у помоћ. У злим временима је мирио завађену браћу, у трагичним сеобама њега смо носили као највећу светињу. Од Светога Саве нико нас није свијету љепше представио и са свијетом помирио”, истакао је свештеник Тојић.

blank

Он је рекао да се печат Светог Саве кроз вијекове утискивао у све што је српско и постао заштитни знак цијелога народа.

Свештеник Тојић истакао је да Српска православна црква слави великог светитеља Светог Саву и да га величанствено прослављају његова духовна дјеца у српским земљама.

“Свети Сава је наша вјечита прича, никад до краја испричана и завршена. Српски народ нема већег просвјетитеља. Могао је другима да влада, али је изабрао да служи свима”, истакао је Тојић.

Он је рекао да Свети Сава није митско, нити магијско биће, већ цјеловита и остварена личност која је свој овоземаљски вијек проживјела црквеним стилом живота.

Начелник Шамца Ђорђе Милићевић рекао је да је академијом, у организацији шамачке парохије и уз подршку општине, почела прослава Савиндана на овом подручју.

Он је навео да Средња школа “Никола Тесла” и четири основне школе прослављају школску славу Светог Саву, а у Обудовцу се традиционално у организацији “СПКД Просвјета”, уз подршку општине Шамац прославља 129 година светосавске бесједе.

blank

“Сјећамо се најсветијег међу нама и у његову част организујемо бесједе и академије дубоко вјерујући да ће генерацијама које долазе Свети Сава бити примјер одрицања од царског у корист духовног. Док је год српског народа биће и сјећања на Светог Саву”, поручио је Милићевић.

Ђакон Немања Јокић рекао је прије почетка академије да сваке године приступају дивном обичају прослављању светитеља Светог Саве који је један од највећих личности у животима српског народа, а требао би свакако бити и у очима других народа, не само као личност која представља српско православље, него као један велики човјек  који је био ујединитељ народа.

blank

“Он је успио да буде спона између Истока и Запада и да покаже на који начин би ми сви требали да поступамо у животу, да поштујемо једни друге у својим разликама и да допринесемо квалитету живота свих људи, посебно своје традиције”, каже Јокић.

У културно забавном програму су учествовали рецитатори Основне школе “Шамац” у Шамцу, Пјевачко друштво “Херувими” и чланови драмске секције основне школе “Горња Слатина” из Горње Слатине.

Светосавској Академији у Шамцу поред осталих, присуствовао је начелник општине Ђорђе Милићевић, предсједник и потпредсједник Скупштине Симо Варадиновић и Јадранка Ђукић и начелник Службе за друштвене дјелатности и послове Цивилне заштите Мишо Дервенић.

Светлана Павловић

blank