blank

U Derventi je održana peta lovačka manifestacija “Šakalijada”, koja je okupila više 700 lovaca iz Republike Srpske, Federacije BiH i Slovenije, a odstrijeljeno je 10 šakala na širem području lokalne zajednice.

blank

Predsjednik Lovačkog udruženja “Motajica” Darko Bećarević izrazio je zadovoljstvo što su kao organizatori uspjeli da okupe veći broj lovaca, rekordan broj od kada postoji ova manifestacija.

“Prije pet godina krenuli smo sa organizacijom i imali smo 170 lovaca, a danas je okupljeno više od 700 lovaca. Manifestacija i organizacija prerasta u lijepu tradiciju, promociju lovačkog udruženja i našeg grada”, rekao je Bećerević.

On je naveo da su podršku organizaciji dali lokalna uprava, Turistička organizacija grada Derventa i mnogi drugi.

“Naš primarni cilj nije samo lov, već druženje lovaca, upoznavanje i sticanje novih prijateljstava. Sa nama su lovci iz Slovenije koji su došli prvi put 2020. godine, ali zbog pojave virusa korona nisu dolazili do danas, i opet su tu sa nama, oduševljeni su organizacijom i svim drugim”, dodao je Bećerević.

blank

blank

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprovrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da će Vlada Srpske putem resornog ministarstva u Pravilniku za 2023. godinu planirati sredstva kada je riječ o lovnom turizmu i ovakvim manifestacijama.

On je rekao da brojnost lovaca i pun šator pokazuju da je riječ o veoma uspješnoj organizaciji i manifestaciji, koja nije održana u vrijeme pandemije virusa korona.

“Danas se ne lovi plemenita divljač, danas je jedan dan u lovištu kada smanjujemo predatora. Mi lovci se prvenstveno bavimo zaštitom i uzgojem divljači, a na drugoj strani ovo je jedna od tradicionalnih manifestacija”, istakao je Minić, koji je i predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske.

blank

Prema njegovim riječima, ima nekoliko vrsta šakala koji migriraju i koji su zadnjih godina stigli i na naša područja.

“Savez je uputio zahtjev Ministarstvu da se reaguje na njihovu pojavu, i moraćemo vidjeti koje su mjere, osim ovih manifestacija, da smanjimo njihov broj na minimum, koji neće praviti rapidnu štetu u lovištu”, rekao je Minić.

On je dodao da će Saveza završiti kalendar svih manifestacija i aktivnosti koje ima u toku godine.

blank

PN

blank