blank

У Шамцу је одржана шеста по реду сједница Скупштине општине Шамац на којој су одборници доносили Одлуке и распрваљали скоро по свих 21 тачку  дневног реда.
Након сједнице Скупштине начелник је рекао новинарима  да  су одборници разговарали о  најактуелнијој теми на општини везану за последње догађаје између Владе РС и општине Шамац, те да је обавијестио одборнике о предузетим активностима између двије сједнице Скупштине, а ради се  о проблему који се тиче дуговања општине Шамац  у износу од 1.250.000 КМ везану за предузеће „Хранапродукт“  гдје  је имовина пребачена на општину Шамац.

blank

„Ми смо преко свог пуномоћника тужили Министарство финансија  за потпуно незакониту и нелегалну  обуставу средстава у износу од  105.000 КМ  за мјесец април, а поднијели смо преко пуномоћника и захтјев за изрицање привремене мјере обуставе даљих смањивања и скидања са рачуна јавних прихода  општине Шамац. Очекујемо да судија који је добио предмет врло брзо реагује, те да у наредном мјесецу  немамо такву врсту проблема“, каже Милићевић.

Он додаје да истовремено Министарства финансија очекује да уважи њихов захтјев и молбу да ту имовину врате  Влади РС и тако  дуговање за који општински менаџмент не сноси одговорност буде ријешено.

„Поред ове тужбе ка Министарству финансија и привремене мјере желим да обавијестим грађане општине Шамац да је општина Шамац на челу самном поднијела кривичну пријаву  у уторак против бившег начелника Саве Минића, а тиче се несавјесног рада у служби током периода овог кредитног задужења везаног за Хранапродукт и стварање обавезе општини у висини од 1.250.000 КМ без одлуке Скупштине општине Шамац“, каже Милићевић.

Милићевић подсјећа да је бивши начелник Минић  преузео имовину у износу од 1.250.000 КМ од стране Владе РС Одлуком Владе не доносећи Одлуку о прихватању те имовине од стране СО Шамац.

„Овдjе је потпуно јасно, имамо с једне стране проблем са Министарством финансија због скидања средстава са рачуна јавних прихода и с друге стране морамо коначно почети подносити кривичне пријаве и одговарати за сва дјела која чинимо. Очекујем да надлежни  органи процесуирају ову кривичну пријаву коју смо поднијели Окружном тужилаштву у Добоју“, каже Милићевић.

Он каже да је обавијестио одборнике Скупштине да је општина Шамац од Министарства финансија добили позив да 4. маја са министрицом финансија разговарају о проблему који се тиче дуговања општине Шамац у износу од 1.250.000 КМ везану за предузеће „Хранапродукт“.

Скупштина општине Шамац усвојила је и извјештај о извршењу буџета за 2020. годину, према којем је остварен суфицит од 60.256 КМ.
Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је новинарима након сједнице да је општина у прошлој години, и поред проблема са пандемијом вирус корона, остварила суфицит.

Он је навео да је општина Шамац током 2020. године исплатила подстицаје за пољопривреду у износу од 110.000 КМ, те да су једна од ријетких општина у Републици Српској која је исплатила око 54.000 КМ помоћи угоститељима и свима који нису радили због пандемије са вирусом корона.

“Сваком раднику Дома здравља исплатили смо по 100 КМ. У таквим условима смањених и пореских и непореских прихода у односу на план, ми смо остварили озбиљне помаке у току 2020. године”, додао је Милићевић.

Начелник општинског Одјељења за финансије Велимир Андрић рекао је да су у прошлој години, узимајући у обзир негативне посљедице пандемије са вирусом корона, смањени порески приходи општине, док је код властитих прихода дошло до повећања наплате.
Он је навео да је најзначајније смањење било код прихода од индиректних пореза, а затим од пореза на непокретности, док су непорески приходи били нешто већи од 2019. године и наплаћено је око 100.000 КМ више, што је посљедица градње на подручју општине.
Андрић је додао да је општина, с обзиром на то да су приходи били мањи, смањила и расходе у највећој мјери тамо гдје је то било могуће у буџетским организацијама.

“Као резултат тако одговорне политике, имамо ситуацију да је општина Шамац 2020. годину, као једна од ријетких општина у Српској, завршила са суфицитом од 60.256 КМ”, истакао је Андрић.

blank

Предсједник Скупштине општине Симо Варадиновић рекао је новинарима након сједнице да је усвојена и одлука о административним таксама.

“У наредном периоду сви грађани који буду имали потребу за потврдама и увјерењма у шалтер сали општине Шамац, биће ослобођени плаћања. Конкретно, најтраженији документи су увјерење о држављанству и родни лист и биће ослобођени плаћања тих увјерења и потврда”, прецизирао је Варадиновић.

На редовном засиједању одборници Скупштине су усвојили Одлуку о доношењу Урбанистичког плана  за шире урбано подручје градског насеља Шамац, Одлуку о приступању измјени Просторног Плана општине Шамац 2013 – 2033 године, Одлуку о комуналним таксама, Одлуку о административним таксама, те  Извјештај  о раду Правобранилаштва РС – сједиште замјеника правобраниоца Добој за период јануар – децембар 2020. године.

Подршку одборника је  добила и Одлука о распоређивању суфицита Буџета општине Шамац по Годишњем  финансијском  извјештају о извршењу Буџета општине Шамац за 2020. годину, извјештај о раду ЈУ „Центар за културу“ са годишњим обрачуном за 2021 годину и програм рада и финанисјки план за 2021 годину, извјештај ЈЗУ „Апотека“ за 2021 годину, финансијски  план за 2021 годину ЈПУ „Радост“ Шамац.

Подршку одборника није добио извјештај о раду ЈУ „Народне библиотека“ Шамац за 2020 годину.

Одборници су расправљали  и усвојили информацију о раду Општинске борачке организације Шамац за 2020 годину са Програмом рада за 2021 годину, информацију о наплати комуналних такси и накнада у периоду од јануара до децембра 2020 године, информацију о раду и функционисању система заштите и спасавања на подручју општине Шамац за 2020 годину, имовинско – правне односе и друго.

Светлана Павловић

blank