blank

У Броду је одржана манифестација “Вихорово стиховање” на којој су учествовали пјесници из Брода, Дервенте, Добоја и Прњавора.

blank

Старјешина Храма Покрова Пресвете Богородице Жељко Теофиловић изразио је задовољство што је Црквена општина Брод била дио синоћњег програма и организације овог скупа у просторијама Светосавског дома.

“Ово је враћање културе у оквире цркве и манастира како је то некада и било, јер су то чувари традиције и писмености српског народа. Још веће задовољство је што одржавамо књижевно вече у Светосавском дому, који је освештан на празник Покрова Пресвете Богородице, када је слава храма”, рекао је Теофиловић.

blank

Предсједник Српски књижевни клуб /СКК/ “Вихор” Дервента Ненад Симић истакао је да се манифестација одржава у години када Српска православна црква слави јубилеј 800 година аутокефалности.

“Дружење је одржано у предивном објекту Светосавског дома који треба да буде понос ове локалне заједнице и још много шире. Шаљемо и поруку да је потребно очувати српски језик и писмо”, рекао је Симић.

blank
Пјесник из Дервенте Милорад Ђурђевић подсјетио је да је прво “Вихорово стиховање” одржано прошле године у Дервенти.

“Ово је и један вид враћања гостопримства пјесницима из других средина. У очувању српског идентитета, културе и пјесништва Црквена општина Брод широкогрудно нам је понудила свој простор, с циљем промовисања нас као српских ставаралаца и чувара српског идентитета”, рекао је Ђурђевић, који је и предсједник Управног одбора СКК “Вихор”.

У програму су учествовали пјесници Мирослав Живковић, Јово Димић из Брода.

Српски књижевни клуб „Вихор“ из Дервенте представљали су Савко Пећић, Ненад Симић, Славко Покрајац и Милорад Мишо Ђурђевић.

Књижевни клуб „Јован Дучић“ из Добоја представљали су Жељка Игњатић, Гордана Илић, Рада Јањушић и  Биљана Добриловић.

“Имамо дивну сарадњу са Вихором, годинама се посјећујемо, заиста су предивни домаћини и први пут смо овдје у Броду. Одушевљена сам како ово све изгледа, заиста срећна да се уз цркву овакво нешто организује“, каже Јањушић.

 Књижевни клуб „ Таласи“ из Прњавора представљали су  Недељко Ковачевић и Горан Вуковић.

“Ми из Прњавора смо први пут на манифестацији Вихорово стиховање, утисци су изванредни, посебно када су прилике за састанак овог типа, гдје нас под своје окриље и кров прима свештенство Српске православне цркве. Носимо најљепше утиске одавде и ако Бог да дружићемо се још“, рекао је Вуковић.

Наступио је и најмлађи састав Културно-умјетничког друштва “Душко Трифуновић” Брода.

blank

Прије одржавања манифестације у Храму Покрова Пресвете Богородице служена је молитва којој су присуствовали пјесници.

Организатори манифестације су Црквена општина Брод и СКК “Вихор” из Дервенте.

Посавске новости

blank