blank

На градском гробљу у Броду данас је служен помен за 88 убијених Срба чија су тијела ексхумирана из масовне гробнице, која је откривена након ослобођења ове општине у одбрамбено-отаџбинском рату.

blank

У складу са наредбом Републичког штаба за ванредне ситуације није било масовнијег окупљања на помену.

blank

Предсједник Предсједништва Борачке организације Брод Зоран Видић рекао је Срни да је велики број Срба са овог подручја убијен у логорима који су формирани од марта до октобра 1992. године, када је Брод био под хрватско-муслиманском контролом.

“У масовној гробници у градском гробљу, након ослобођења Брода, пронађено је 88 тијела убијених српских цивила, бораца и војника ЈНА. Прва ексхумација урађена је у периоду од 26. априла до 14. маја 1993. године, када су идентификована 44 тијела. То је била највећа масовна гробница откривена након уласка у Брод, а пронашли смо још шест мањих гробница “, рекао је Видић.

blank

Он је подсјетио да је у марту 2000. године Борачка организација Брод поставила спомен-плочу на мјесту масовне гробнице.

“Искрено се надамо да ће стање у вези са вирусом корона ускоро проћи и да ћемо се вратити редовним активностима и обиљежавању значајних датума из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата”, истакао је Видић. 

Према његовим ријечима данашње обиљежавање је у организацији Борачке организације, по календару обиљежавања значајних датума из протеклог одбрамбено- отаџбинског рата.

„Обиљежили смо и 25. март у Мјесној заједници Рит, 26. марта у Сијековцу стравично страдање Срба, али  због мјера уведених ради спречавања ширењавируса корона придржавали се свих мјера локалног и републичног Штаба за ванредне ситуације. Вјерујемо да ће уведене мјере проћи и да ће породице убијених моћи присуствовати помен парастосима и обиљежавању значајних датум“, додао је Видић.

Он је поручио да се српске жртве не смију заборавити.

blank

Вијенац на спомен плочу у Градском гробљу положила је делегација Борачке организације, начелник општине Брод Илија Јовичић и предсједник локалне скупштине Милош Станишић.

Посавске новости 

blank