blank

Фондација „Мозаик“ и општина Брод организовали су данас у Броду потписивање уговора са шест неформалних група младих који ће у наредна три мјесеца  реализовати исто толико друштвено корисних пројеката посредством Омладинске банке Брод.

blank

Сања Којић, менаџер пројекта Омладинске банке фондације „Мозаик“, истакла је да је ово други позив Омладинске банке у овој години.

 -Укупна вриједност свих шест пројеката  је 13.660 КМ, од чега су 8.610 КМ средства Омладинске банке, док су неформалне групе младих кроз доприносе донатора у види новца, роба или услуга  обезбједили 5.050 КМ-, навела је Којић.

Она је додала да општина Брод и Фондација „Мозаик“ учествују у заједничком фонду Омладинске банке тако да је у овом случају општина Брод издвојила 5.166 КМ, а фондација „Мозаик“ 3.444 КМ.

– Раније у овој години имали смо један позив који је у реализацији, док је од 8. до 20. јуна расписан и трећи, а неформалне групе младих могу аплицирати на средства за један пројекат и за два микро бизниса- објаснила је она.

Начелник општинског одјељења за финансије Мирослав Вуковић изразио је увјерење у плодоносну сарадњу са фондацијом Мозаик и у будуће, те честитао свим неформалним групама младих на избору и захвалио на хтијењу да помогну развој локалне заједнице.

blank

Јован Стјепановић члан је групе младих која ће у мјесној заједници Тулек реализовати пројекат „Парк играоница за најмлађе.

-Значај пројекта се огледа у потреби изградње, односно обнављања старог игралишта које ће допринијети садржајнијем боравку дјеце и омладине на отвореном. Волонтерски радимо, а сам гест да можемо помоћи другом и допринијети локалној заједници ствара осјећај задовољства- изјавио је Стјепановић.

У дворишту школе у Лијешћу биће реализован пројекат „Учионица на отвореном“.

-Намјеравамо изградити кутак на отвореном намјењен основцима. Ту ће се одржавати часови, разне презентације, ученици ће више времена проводити на отвореном, у непосредном контакту, размјењиваће мишљења , стицати нова знања, а мање бити уз телефоне и друштвене мреже-, казала је Ина Башић, чланица неформалне групе која ће радити на овом пројекту.

blank

Сарадња фондације Мозаик и општине Брод датира још од 2012. године и до данас, уз краће прекиде, реализовано је 79 пројеката укупне вриједности око 200.000 КМ, те су остварена и четири микро бизниса.

Д.И / Радио Брод

blank