blank

Његово Преосвештенство Епископ звроничко-тузлански господин Фотије данас је служио свету Архијерејску литургију у цркви светог Преподобног Сисоја у мјесној заједници Лугови која данас слави своју крсну славу. Након свете литургије и ломљења славског колача освештан је новосаграђени светосавски дом.

blank

Владика Фотије је рекао да треба чувати традицију, те да је свети Сисоје заштитник наше дјеце.

„Живимо у времену када  се управо руши породица, треба да се учимо и говоримо шта каже наша црква, шта говори наша традиција и како смо вековима живели. Данас посебно треба водити рачуна о заштити деце, њиховом учењу и васпитању, јер су деца  наша будућност“, изјавио је владика Фотије.

blank

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић истакао је да му је била жеља да у овом мандатном периоду и најмлађа мјесна заједница Лугови са најмлађим становништвом на подручју општине Шамац, по узору на остале добије мјесто окупљања и просторије за несметан рад мјесне заједнице, те да су заједничким истрајним радом успјели, а за то је данас и одликован од стране владике Фотија.

„Орден светог краља Драгутина за оданост мојој Српској православној цркви и моје лично учешће у изградњи светосавског дома у Луговима представља највећу част која ми је до сада као човјеку указана и то је само даљи подстрек да чиним све што је у мојој моћи, као овоземаљском грешнику, за добробит народа и општине коју представљам. Посебну захвалност упућујем Његовом Преосвештенству епископу зворничко-тузланском Господину Фотију”, каже Милићевић.

blank

Начелница Одјељења за просторно уређење и стамбено-комуналне послове Ведрана Михаљичић истакла је  да је изградња светосавског дома трајала шест година, те да је у изградњи  учествовало становништво мјесне заједнице Лугови, околних мјесних заједница, привредници са подручја општине Шамац и дио привредника са подручја општине Модрича.

„Укупна вриједност изградње Светосавског дома у Луговима  износила је око  135.000 КМ, од чега је општина Шамац издвојила око 43.000 КМ“, каже Михаљчићева додајући да поред новосаграђеног светосавског дома који је један од најзначајнијих инфраструктурних  пројеката за ову мјесну заједницу у наредних мјесец ипо дана слиједи изградња водоводне мреже којој је 2018. године претходила изградња аретершког бунара и асвафатирање једне улице.

blank

Предсједник црквеног и грађевинског одбора Брано Гајић  рекао је да је у изградњу Светосавског дома уложено доста труда и рада од 2016. године, када је и почела градња, те да  дом много значи за 120 домаћинстава Лугова који су се након ратних дејстава настанили у Луговима из 16 општина бивше државе.

„Величина простора дома је 300 м, а  у  његовом саставу је сала са 200 м2 коју  чине црквена продавница,палионица свијећа, канцеларија за потребе црквеног одбора и мјесне заједнице  котловница, кухиња и тоалет. Велика захвалност иде општини Шамац на челу са начелником, дијелу одборника, привредним друштвома  и мјештанима Лугова који су својим добровољним радом и прилозима  помогли“, каже Гајић.

blank

Предсједник Скупштине општине Шамац Симо Варадиновић истакао је да је  ово данас велики дан како за мјесну заједницу Лугове, тако и за општину Шамац.

Варадиновић је напоменуо да је Скупштина општине  поводом Дана општине додијелила црквеној општини Лугови  највише признање Плакету за допринос у раду и изградњи светосавског дома.

У културно-забавном дијелу у дворишту цркве светог Преподобног Сисоја најмлађи чланови КУД “Посавина“ извели су сплет кореографија за присутне госте, за које је након тога организовано општенародно весеље.

Светлана Павловић

blank