blank

U Liješću kod Broda danas je služen parastos 47 poginulih srpskim borcima i obilježen je Dan oslobođenja sela.

Predsjednik Predsjedništva opštinske Boračke organizacije Zoran Vidić rekao je da su borci iz Liješća dali veliki doprinos odbrani i stvaranju Republike Srpske i da je zadatak svih da čuvaju uspomene i njeguju tekovine Odbrambeno-otadžbinskog rata.

blank

“Povod okupljanja je i sjećanje na kada je cjelokupno stanovništvo bilo protjerano, a selo spaljeno do temelja. Danas je i radostan dan jer je 19. jula 1992. godine, na praznik Svetog Sisoja, srpska vojska oslobodila Liješće od neprijatelja i nastavila dalje napredovanje ka Brodu”, rekao je Vidić novinarima.

On je podsjetio da je konačno oslobođenje opštine Brod bilo 7. oktobra 1992. godine.

Parastos je služio sveštenik liješćanske parohije Jovan Tomić, koji je podsjetio da je obaveza svih da njeguju kulturu sjećanja na borce Vojske Republike Srpske.

blank
Nakon molitvenog vijenci su na spomen-obilježje položile porodice poginulih boraca, predsjednik Skupštine opštine Aleksandar Kruškonjić, delegacija opštinske Boračke organizacije, mjesne organizacije boraca i mjesne zajednice Liješće.

blank

Vijence su položili predstavnici opštinskog Udruženja za traženje zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, političkih stranaka i drugi poštovaoci tekovina Odbrambeno-otadžbinskog rata.

blank

Na stadionu Fudbalskog kluba “Liješće” u znak sjećanja na osmoricu poginulih boraca Vojske Republike Srpske, nekadašnjih igrača ovog kluba, biće odigrana revijalna utakmica u 20.00 časova.

PN

blank