blank

У Дервенту је данас освештан споменик у парку код Старог моста на ријеци Укрини, на којем се налазе исписана имена  погинула борца Војске Републике Српске и  цивилних  жртва протеклог рата.

blank

Спомен обиљежје освештали су свештенци Српске православе цркве, који су служили и помен парастос, након чега су положени вијенци и прислужене свијеће.

blank

Јово Ристић је брат Родољуба Ристића који је убијена 1992. године на Озренском ратишу.

 “Брат је био учесник Војске Републике Српске, 1976. годиште је, а страдао је на Озрену. Овај споменик је требао давно да се освешта, ипак су људи дали животе за ову државу“, каже Ристић.

Родољуб је био  малољетни борац Војске Републике Српске, који је одрастао је у вишечланој породици са деветоро дјеце на Озрену, а погинуо је бранећи свој кућни праг на Вијенцу крајем 1992 године.

Посмртно је одликован за исказану храброст Медаљом мајора Милана Тепића.

 

blank

Некадашњи припадник 27. моторизоване бригаде Војске Републике Српске Војислав Сибинчић рекао је да је 14 погинулих бораца из Мјесне заједнице Укрина.

“Остали чија су имена исписана на споменик дошли су да живе у нашу мјесну заједницу из других крајева и са собом су донијели посмртне остатке најмилијих”, навео је Сибинчић.

Вијенце су на споменик положили чланови породица убијених, делегације Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и  Борачке организације.

Вијенац је положио и предсједник Скупштине града Мирко Земуновић, а у име градоначелника Дервенте изасланик Станиша Микеревић, који је и шеф Одсјека за борачко инвалидску заштиту, те делегације политичких партија.

 

 

 

blank