blank

Grad Derventa obilježio je danas 76 godina od oslobođenja u Drugom svjetskom ratu polaganjem vijenaca i cvijeća poginulim i umrlim borcima Narodnooslobodilačkog rata na spomen-obilježje ispred Osnovne škole “Nikola Tesla”.

blank

blank
Gradonačelnik Dervente Milorad Simić čestitao je građanima Dan oslobođenja, navodeći da Derventa njeguje tradicije i tekovine narodnooslobodilačke borbe.

“Želimo da se podsjetimo tih vremena, položimo vijence i spomenemo sve one koji su dali živote za onih srećnih 50 godina. Ne možemo da ne spomenemo i nedaće od prije tridesetak godina na ovom području”, rekao je Simić novinarima, istakavši da se Dan oslobođenja obilježava uz sve epidemiološke mjere.

On je naveo da je u Derventi mnogo urađeno i da će to biti upisano u istoriji za naredne generacije, a da je najveća tekovina kojom se ponosi, kako je istakao, normalizacija.

“U sredini gdje je više od polovine stanovnika raseljeno u nemilom otadžbinskom ratu, gdje je bilo puno tuge i ljudskih patnji, danas se živi normalno. Tri bogomolje su na 200 metara, nijedan čovjek se ne razlikuje po imenu i prezimenu u smislu da neko vrijedi više ili manje. To je zasigurno najveća tekovina u jednoj sredini, a iz toga proizilaze i privreda, izvoz, zapošljavanje, stanogradnja i sve što čini jedni sredinu srećnom”, dodao je Simić.

blank

Predsjednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Borislav Preradović rekao je da je današanji dan za Derventu i cijelo čovječanstvo vrlo značajan.

“Treba da se poštuje ovaj dan jer je krvlju zarađena sloboda. Oni nisu pobijedili samo vojnički oni su tada postavili društveno uređenje koje je bilo za svakog čovjeka. Mislim da nam to sada strašno nedostaje”, rekao je Preradović.

On je dodao da svi moraju uložiti napore, posebno oni koji su osjetili oba vremena, da djeca ne idu više u rat, da se stvaraju mir, sloga i poštovanje.

“Derventa, odnosno njena vlast je prepoznatljiva u Republici Srpskoj po mjeri ulaganja i pomaganja. Partizansko groblje koje imamo u Derventi služi za primjer drugima po uređenju. Obnovljeni su spomenici u Pojezni, Kalenderovcima, Lugu, Novim Lužanima, Bosanskom Dubočacu, a u planu imamo da to učinimo za još tri spomenika”, rekao je Preradović.

blank

blank

blank

Vijenac ispred spomen-obilježja položio je gradonačelnik Dervente Milorad Simić, predsjednik Skupštine grada Mirko Zemunović, delegacija Opštinskog odbora SUBNOR-a Derventa i Gradske boračke organizacije.

Vijence su položili i delegacija Udruženja “Josip Broz Tito”, Osnovne škole “19. april” Derventa, predstavnici političkih partija i Dervenćanin Vito Bojkovac.

U Centru za kulturu upriličen je svečani prijem.

Sa područja Dervente u Drugom svjetskom ratu ubijeno je 1.350 stanovnika u logorima, zatvorima i na kućnom pragu, podaci su opštinskog Saveza udruženja boraca NOR-a. 

 

blank