blank

У Шамцу је отворена петнаестодневна изложба фотографија на тему “Глас Тишине далеко се чује” гдје је  постављено око двадесетак фотографија Баре “Тишина” насталих од децембра прошле године до јануара ове године.

Изложбу, која је постављена у галерији шамачког Центра за културу, организовао је Центар за заштиту животне средине из Бањалуке.

blank

Координатор активистичке групе Центар за животну средину Никола Курија рекао је да су фотографије урадили Александар Шкорић и Никола Пећанац, који су чланови овог центра.

“Изложбом желимо да укажемо на значај мочварних станишта, не само по биодиверзитет него и по живот људи, складиштење угљеника, заштиту од поплава, као и за туризам за посматрање птица”, навео је Курија.

Он је подсјетио да је Бара “Тишина”, која се налази на подручју општине Шамац, проглашена заштићеним подручјем 2019. године.

blank

Никола Пећанац рекао је новинарима да нису успјели да забиљеже све оно што мочвара пружа.

“Сликали смо птице које у зимском периоду бораве на мочварним стаништима, мотиви су различити, прикази птица и сам изглед мочваре”, навео је Пећанац.

Ања Драгомировић из Центра за заштиту животне средине из Бањалуке рекла је да су један период радили на подручју заштићеног станишта Баре “Тишина”, да су дошли поново у Шамац да се виде и разговарају са колегама из Шамца са којима су радили, те да је овај  Центар финансијски подржао овај пројекат.

“Желимо да у Шамцу промовишемо вриједности заштићених подручја мочвара и ових културних манифестација које на једном мјесту окупљају више тих важних фактора за наш живот”, навела је Драгомировићева.

Представљено је и десетак слика резервата баре Бардача код Српца које су снимљене прије три године.

Светлана Павловић

blank