blank

Општина Шамац посвећује посебну пажњу невладиним организацијама, те ће и ове године издвојити одређена финансијска средства која ће додијелити овим категоријама.

Начелник општине Ђорђе Милићевић каже да ове године иду са Јавним позивом према невладином сектору са акцентом на Удружења из области културе коју највећим дијелом на овом подручју у протекле три године води Центар за културу и који је постао препознатљив по низу манифестација које организује.

„Оснивајући у протекле три године Центар за културу  успјели смо  да помовишемо општину Шамац у широј регији и на подручју РС, те имамо госте из разних крајева током љетних празника. Издвојио бих двије највеће манифестације „Шамачко љето“ и „Зимска чаролија на ушћу“ које су постале традиција и са бројним спортским и културним догађајима“, каже Милићевић.

„Сходно ограниченим финансијским средствима ми ћемо помагати и друге организације из области културе. Значајно смо обогатили  културна дешавања на овом подручју протеклих година што је и циљ да у наредном периоду финансијским средствима којим располажемо у сарадњи са Центром за културу организујемо низ активности  на подручја града и мјесне заједнице Обудовац. Поред јавног позива ми ћемо и даље једнократно помагати  невладин  сектор  и њихове активности током ове године“, каже Милићевић.

Начелник Службе за друштвене дјлатности и послове Цивилне заштите Мишо Дервенић истиче да је општина Шамац расписала Јавни позив за организације цивилног друштва и НВО за 2021 искључиво које су формиране и које дјелују на овом подручју.

„Приједлози пројеката који су у складу са развојним циљевима општине Шамац могу бити из приоритетних области: суфинасирање пројеката путем којих ће се допринијети развоју екологије, заштите животне средине и здравља грађана, суфинансирање пројеката путем којих ће се допринијети јачању активизма цивилног друштва на подручју општине Шамац кроз афирмацију културних и друштвених активности, суфинансирање културних манифестација које ће се организовати на подручју општине Шамац у 2021. години, суфинансирање културних манифестација ван општине Шамац а које су такмичарског карактера“, каже Дервенић.

Он додаје да су путем Јавног позива издвојена средства од 12.000 КМ за пројекте чија вриједност износи од 500 до 3.000 КМ по пројекту.

Директор Центра за културу Миланка Благојевић истиче да Центар подржава у сарадњи са општином Шамац  многобројна удружења и уопште невладин сектор, клубове који дјелују активно већ неколико година на овом подручју, те им пружају потпуну подршку у виду сарадње, у виду уступања просторија.

Светлана Павловић

 

blank