blank

У Дервенти је одржан Поетски дан и сјећање на преминуле пјеснике, у организацији Српског књижевног клуба “Вихор”, а осим чланова клуба учествовали су пјесници из сусједних општина.

Представници “Вихора” и пјесници из других општина присуствовали су помену Миловану Бјелошевићу Белом, професору, књижевнику и политичару, на гробљу у Kалендеровцима, гдје је служен парастос поводом 31 године од његове смрти. Бјелошевића је 21. маја 1992. године погинуо у одбрани родног села Доње Лупљанице.

blank

Након помена Бјелошевићу делегација “Вихора” и други пјесници посјетили су гроб недавно преминулог пјесника Славка Покрајца, као и гроб Савка Пећића Песе у Поточанима, који је преминуо 16. марта, а био је књижевник, новинар, потпуковник Војске Републике Српске, командант Осињске бригаде и вишегодишњи предсједник “Вихора”.

blank

blank

У Народној библиотеци “Бранко Радичевић” одржан је поетски час и сјећање на до сада преминуле чланове и пјеснике учеснике Међународних илинданских пјесничких сусрета Прљача и пријатеље “Вихора”, а предсједник “Вихора” Ненад Симић подсјетио је на стваралаштво преминулих пјесника.

Градска управа пружила је подршку обиљежавању Поетског дана и сјећања на преминуле пјеснике.

blank

Поетском часу и сјећању присуствовали су чланови породице преминулог пјесника и књижевника Бјелошевића, Покрајца, Пећића, представник одјељења за привреду и друштвене дјелатности Борис Башић, представници СПКД “Просвјета“Дервента, те пјесници из сусједних општина и чланови клуба “Вихор” који су говорили стихове посвећене преминулим пјесницима или њихове пјесме.

blank

За више од 20 чланова “Вихора” уручене су чланске карте за 2023. годину.

Посавске новости 

blank